Samasuguseid mõtteid mõlgutav Antsla ühistu hoiab oma rändkauplust käigus vähemalt tuleva aasta keskpaigani, kirjutab Võrumaa Teataja.

„Siis valage bensiiniga üle ja pange meid põlema! Matke maha inimesed!” ütles eile ennelõunal Sõmerpalu raudteejaamas kauplusautot oodanud Erna Reiljan (79).

Rändkauplus on tema ja ta 86aastase abikaasa jaoks ainus pood, sealt ostetakse peaaegu kõik eluks vajalik. Mis saab siis, kui kauplusauto enam ei tule, seda Erna ei tea.

„Siis me jääme nälga,” ütles Olga Nurmetalo (79). „Autosid pole. Millega sa käid? Jalad on paistes, käed kõverad! Reuma.” Olga võttis taskust välja rahanutsaku ja lausus, et teeb selle eest sisseostud naabrile, kes ei tahtnud haigete jalgade tõttu eilsel vilul hommikul toast välja tulla.

Sõmerpalu raudteejaamas käib kauplusautost oste tegemas kümmekond kohalikku inimest. Lähim pood asub 2,5 kilomeetri kaugusel Sõmerpalus, kuid see vahemaa on eakate inimeste jaoks liiga pikk, et seda jalgsi läbida. Eriti talvel külma ja libedaga.

Võrru poodi nad ei pääse, sest lähim liinibuss peatub samuti Sõmerpalus, kuhu tuleks jalgsi minna. Nii pole Olga Võrus käinud juba viis-kuus aastat.

Võru tarbijate ühistu nõukogu on otsustanud rändkauplusi käigus hoida kuni aasta lõpuni. Kui selle aja jooksul kahjumile katet ei leita, lõpetatakse uuel aastal teenuse pakkumine.

Ühistu esimehe Elmo Suiste sõnul on kaks rändkauplust toonud ettevõttele tänavu kaheksa kuuga ligi 250 000 krooni kahju.

Antsla tarbijate ühistu nõukogu on äraootaval seisukohal. Ühistu esimehe Roman Provotorovi sõnul töötab rändkauplus vähemalt järgmise aasta keskpaigani, siis otsustatakse, mis edasi saab.

Kahjumis Antsla rändkauplus pole, tänavu suudetakse esimehe ennustuse järgi nulliga lõpetada. Kahjumit on suudetud vältida seetõttu, et sõidukile pole tulnud varuosi soetada. Need saadakse juba maha kantud bussilt.