„Kohus leiab, et poolte poolt esitatud tõenditel ei ole ette kindlaksmääratud jõudu. Kohus saab tu-gineda poolte poolt esitatud tõenditele kohtuliku arutamise käigus,“ vahendas pressiesindaja Kristina Ots kohtu põhjendust.


Kohtu menetluses eelistungi ajal on ainult kriminaalasja süüdistusakt ja selles käsitletud tõendite kirjelduse kohaselt ei saa hinnata kriminaalasjas olevaid tõendeid. Kohus saab poolte poolt esita¬tud tõendeid hinnata alles kohtumenetluse käigus ja seega puudub alus süüdistusakti tagastami¬seks ja kohus hindab kogutud tõendeid kogumis oma siseveendumuse kohaselt.


Kohtumäärus vaidlustamisele ei kuulu ja määruskaebust ei saa esitada.

Maadevahetuse kohtumenetluse eelistungil esitasid kaitsjad taotluse süüdistusakti prokuratuuri tagastamiseks, sest see on kaitsjate sõnul umbmäärane, ebakonkreetne ja ei võimalda kaitseõiguse teostamist.

Kaitsjate hinnangul ei võimalda süüdistus kaitseõiguse teostamist, kuid seda üritatakse siiski. „Kaitsjad peavad oma ülesannet ikka täitma ja kohtuistung toimub,“ ütles Villu Reiljani kaitsja Aivar Pilv ning selgitas, et siis tegeldakse ebaselget küsimustega menetluse ajal jooksvalt.