Käsiraamat aitab tagada, et Eesti elanike aadressid oleksid kõigis andmebaasides täpsed ja näiteks päästjad jõuaksid ohuolukordades kiiresti inimesteni, teatas maa-amet.

„Käsiraamat on mõeldud juhendina eelkõige kohalike omavalitsuste ametnikele, kes tegelevad kohanimede ja koha-aadresside määramise ja registreerimisega. Kindlasti on see abiks ka päästeameti, politsei- ja kiirabitöötajatele,” ütles maa-ameti aadressiandmete osakonna juhataja kohusetäitja Mall Kivisalu. „Aga kasulikku teavet leiavad siit kõik huvilised, sest tegu on Eesti mahukaima aadressiandmete ülevaatega.”

„Aadressiandmete käsiraamat” aitab maa-ameti kinnitusel spetsialistidel paremini kasutada Eesti aadressiandmete süsteemi (ADS), kuhu on kogutud kõik riigi aadressiandmed, et teised registrid ja andmekogud saaksid neid kontrollida ja oma alusandmetena kasutada. Selle juures on abiks äsjavalminud käsiraamat.

„Aadressiandmete määramise eest kannavad hoolt kohalikud omavalitsused,” ütles Kivisalu. „Kuna praeguseks ei vasta ADSis veel kõik aadressid nõuetele, siis loodame, et meie käsiraamatust saavad aadressiandmetega tegelevad ametnikud oma tööks vajalikke nõuandeid.”

Näiteks annab „Aadressiandmete käsiraamat” vastused küsimustele, mis vahe on koha-aadressil ja aadressikohal; kuidas kõige paremini tagada, et aadress aitaks vajaliku koha üles leida; kuidas saab oma aadressi muuta; kuidas määrata aadressid mitmele samal maaüksusel asuvale elamule ja nii edasi.

Saab vaadata ka e-lugeriga

Praegu kuulub aadressiandmete süsteemi üle kahe miljoni kande ehk 900 000 hoonet, 520 000 korterit, 610 000 katastriüksust, 15 maakonda, 226 kohalikku omavalitsust (linnad ja vallad), 4640 asustusüksust (külad, alevikud, alevid, vallasisesed linnad), 14 linnaosa, 40 000 kohanimeobjekti (sh 15 000 liikluspinda ehk nt tänavad ja puiesteed) ja 760 väikekohta (endised aiandusühistud, suvilaühistud jt).

Valminud käsiraamat on kättesaadav veebiraamatuna, et peatükke saaks kiirelt ajakohastada. Värskeim versioon on alati olemas ka PDF-vormingus ja e-raamatuna (loetav ka e-lugeriga). Käsiraamatu leiab aadressil http://ads.maaamet.ee.

Käsiraamatu koostasid maa-ameti aadressiandmete osakonna töötajad, kasutades Eesti keele instituudi ja Võru instituudi ning paljude teiste ametkondade, ametite ja ministeeriumide materjale. Käsiraamat avaldati Euroopa Liidu struktuurifondide programmi „Infoühiskonna teadlikkuse tõstmine” raames maa-ameti ja riigi infosüsteemi ameti tellimusel, projekti koostööpartner oli turundus- ja reklaamiagentuur Must.