Linnaosavalitsus paigaldab omaaegse spordikuulsuse pronkskuju taas endisesse kohta Pirita tee ja Purje tänava nurgal.

Pirita linnaosavalitsuse nõuniku Valeri Maksimovi sõnul on Tõnu Maaranna tehtud vähem kui meetrikõrgune kuju olnud viimased neli aastat peidus Pirita linnaosa valitsuses kinnises ruumis.

Maksimov ütles BNS-ile, et kuju on kahel korral aluselt maha murtud ning leitud hiljem kusagilt eemalt. Viimati lebas kuju neli aastat tagasi pärast äraviimiskatset lähedal metsa all.

“Otsustasime koos Eesti Olümpiakomitee juhtidega, et teeme kolmanda katse Lurich rahva ette tuua,” ütles Pirita linnaosa vanem Ülle Rajasalu.

Maksimovi sõnul on see katse ka viimane. “Ei taha ära sõnuda, aga lasime Ars Monumentaalil 8000 krooni eest teha valuvormi,” ütles ta.

Kui skulptuuriga veel kord midagi juhtub, siis neljandat korda kuju enam Pirita tee ja Purje tänava nurgale ei tule, linnaosavalitsus viib selle TOP-i fuajeesse klaaskappi signalisatsiooni alla.

Algse inimmõõtmetes skulptuuri autor oli Amandus Adamson, kelle teos valmis ligi sada aastat tagasi. Selle kuju saatuse kohta ei osanud Maksimov täpset teavet anda.

Maksimovi sõnul on Adamsoni töö olnud nii peen ja keerukas, et seda pole spetsialistide sõnul võimalik valada tavalisemasse ja odavamasse materjali, näiteks kipsi või betooni.