Kuigi lüpsja Milly Lainet on laudas tööl olnud jaanuarist alates, on talle lehe andmeil töötasu rahas makstud vaid mõnisada krooni. Töölepingu järgi peaks ta saama miinimumpalka, mis praegu on 2160 krooni.

“Farmi töötajatele makstakse vorstidega, aga kui küsid, siis saad sada või kakssada krooni,” ütles Lainet. “Palgalehte pole mulle kordagi antud.”

Laineti sõnul küll ei sunnita kedagi palga asemel vorsti vastu võtma, kuid et töötasu rahas ei maksta ja pere tahab süüa, siis on ta seda teinud. “Alles toodi mulle kolm latti vorsti, see läks juunikuu palgast maha,” lausus ta.

“Töötaja peab saama kogu palga rahas!” on tööinspektsiooni inspektor-jurist Elina Avarand resoluutne. “Tööandja võib liha kinkida, aga see ei tohi olla töötasu eest.” Avaranna arvates peaks Lainet pöörduma tööinspektsiooni poole, kes algatab sellise juhtumi puhul haldusmenetluse.

Milly Lainet elab tööandja Ljudmilla Krapi antud korteris. “Mulle öeldi, et minu palgast lähevad elektrikulu ja kommunaalmaksed maha ning sissekirjutust mulle ei tehta,” rääkis ta. “Ühtegi kviitungit pole ma nende kulude kohta aga näinud.”

Krapp oli talle jaanuaris ka küttepuud muretsenud ning nende hinna palgast kinni pidanud. “Ma isegi ei tea, kui palju need puud maksma läksid, sest kui ma kviitungit küsisin, öeldi, et seda ei saa mulle anda,” kurtis lüpsja.

Lainet läks Kamara külla tööle Pärnu tööbüroo kuulutuse peale. Selles lubati kuupalgaks 3000 krooni ning suvel kuni 6000 krooni.

Naine läks mõni aeg tagasi mehest lahku ning tal on viie- ja 13-aastane tütar. Mees teda ei toeta ning seetõttu elab pere lastetoetusest.

Lauda omanikud Ljudmilla ja Aare Krapp tunnistasid, et neil on piima madala kokkuostuhinna tõttu majanduslikult halvad ajad. “Uutele töötajatele on meil palk makstud, aga vanemate olijate ees on võlgnevusi,” lausus Aare Krapp. Ta lisas, et kuigi lepingud on sõlmitud miinimumpalga peale, arvestatakse töötasu ikkagi lüpstud piima pealt. Seda, kas mingist kogusest alates tasu tõuseb või miinimumpalka üldse ei arvestatagi, ta ei selgitanud.

Ljudmilla Krapp ütles, et temale kuuluvates korterites elab viis lauda töölist. “Laineti pere kolis siia meie autoga. Nad said avanssi. Elektri- ja muud kulud maksan ma ise Abja Elamule ning selle summa arvestan palgamaksmisel maha,” kõneles Ljudmilla Krapp, kes on oma sõnul arved niiöelda üürnikele edasi andnud.

Lauda omanik väitis, et vorsti võib palgaraha puudusel soovi korral vastu võtta, aga seda ei pea tegema. “Palga arvestamisel läheb töötasust vorsti hind maha,” lisas ta.