Haridus- ja teadusminister Tõnis Lukase eestvedamisel toimus 22. septembril kohtumine Eesti venekeelese elanikkonna esindajatega eesmärgiga arutada spetsiaalse nõuandva kogu loomise tarvidust venekeelse hariduse küsimuste lahendamiseks, samuti regulaarsete kohtumiste osas kokkuleppimiseks.

Ministeeriumi pressiteenistuse teatel kutsuti nõuandev kogu kokku otseselt ja ilma poliitilise kärata andmaks laiemale avalikkusele teavet muutustest haridussfääris ja saamaks avatud tagasisidet subjektiivsest, vene koolidele omastest probleemide tõlgendustest.

Eesmärk - jõuda ühise probleemide lahenduseni. Kohtumisel osalenud kiitsid heaks ühiskondlike venekeelsete organisatsioonide esindajatest ja neile lähedalseisvate inimestest koosneva nõukogu loomise idee.  

Ministeeriumi pressisekretär Asso Ladva sõnul on praegu sobilik hetk alustamaks nõuandva kogu tööd, sest nii uus haridusseadus kui ka eestikeelsele õppele üleminek nõuab ka mõlemakeelset selgitustööd ja monitooringut.

Tõnis Lukas avaldas rahulolu ekspertide ja organisatsioonide esindajate konstruktiivse lähenemise üle tema algatusele: „Me kohtume igapäevaselt koolide ja ametkondade esindajatega, kellega meie koostöö venekeelsete gümnaasiumide ülemineku osas eesti keelele on alati väga hea olnud.“

„Kuid on teemasid, mida inimesed vaatlevad subjektiivselt inimlikust, rahvuslikust vaatenurgast. Selliste küsimuste lahendamiseks vajame heatahtlikku Eesti ühiskonnale lojaalsetest inimestest koosnevat nõukogu,“ selgitas haridusminister.