„Meil on põhjust olla rahul, aga meil on põhjust ka hakata tegema järeldusi ja võimalikke uuringust tulenevaid puudusi valdkondades parandada, et luua kõigile õpilastele võrdsed võimalused arenguks,“ ütles haridusminister Tõnis Lukas täna PISA uuringu tulemusi tutvustades.

Lukase sõnul oleme me Põhja-Euroopas jätkuvalt Soome järel teised. „Me teeme Soomega head koostööd ja meil on koolisüsteemides palju võrreldavat,“ sõnas minister. „Väärikas on olla Soome järel teine.“

Minister tõdes, et ehkki põhiliselt käib kvaliteediturism haridusvaldkonnas Helsingisse, on paljudel riikidel ka Eestilt õppida.

Keskmiste tulemuste alusel olid Eesti õpilased PISA 2009 testis funktsionaalse lugemise osas maailas 13. kohal ja Euroopas 5. kohal. Viimane tulemus on võrreldes 2006. aasta testiga kolme koha võrra kõrgem.

Matemaatikas on Eesti õpilased maailmas 17. ja Euroopas 7. kohal ning loodusteadustes vastavalt 9. ja 2. kohal.

"Eesti tublidus loodusteadustes on mõistetav ja ei üllata enam kedagi," ütles minister Tõnis Lukas täna uuringu tulemusi kommenteerides. Tema sõnul on aga märkimisväärne Eesti õpilaste tõus funktsionaalse lugemisoskuse arvestuses Euroopas 5. kohale.