„1.maist 28. augustini toimub Eestis tsirkusetuur “Loomade Tsirkus”, kus iga päev mitmeid tunde kestvates etendustes sunnitakse osalema mitmeid eksootilisi loomi, sealhulgas lõvisid, hüaane, ahve ja krokodille, samuti ilveseid ja hunte,” teatavad Eesti loomakaitse selts ja Eesti loomaõiguslaste liikumine Loomade Nimel.

Loomakaitse selts ja loomaõiguslased juhivad tähelepanu sellele, et tsirkustes piiratakse loomade heaolu ning tegutsemisvabadust oluliselt, sest loomad ei saa tsirkuses käituda liigiomaselt ja nende loomulik elurütm on häiritud.

Et metsloomad ei kohandu kergesti inimese elukeskkonnaga ega ole kergesti taltsutatavad, on tavapärane, et loomade allutamiseks kasutatakse piitsasid, metallkonkse, keppe või elektrišokki, samuti muid piinavaid treeningmeetodeid.

Ühtlasi on loomade eest seisjad mures selle pärast, et tegu on rändtsirkusega, mis oma rändava iseloomu tõttu ei saa arvestada loomade vajadustega, transportides neid kuni 11 kuud aastas kitsastes puurides, vagunites ja treilerites.

„Sageli läbivad loomad järjest sadu ning tuhandeid kilomeetreid, saamata vabalt liikuda ning loomulikult käituda. Selline vangistatus ning loomulikest elutingimustest eraldatus põhjustab loomadele sageli stressi, frustratsiooni, hügieeniprobleeme ning haigestumist, mis halvimal juhul lõpeb looma surmaga,” kinnitavad Loomade Nimel ja loomakaitseselts.

Paljud Euroopa Liidu riigid on keelanud või piiranud loomade kasutamist tsirkuses, näiteks Austria, Ungari, Horvaatia, Taani, Soome ja Rootsi.