Väidetavalt on korraldajad saatnud silmuralli toimumise kohta kirja ka looduskaitsjatele, kuid loomakaitsjate teatel ei ole neile ühtegi kirja sellise võistluse toimumise kohta saadetud. ELS juhatuse liikme Heiki Valneriga kontakteeruti Ida-Viru maavalitsusest telefonitsi vahetult enne silmufestivali toimumise pressiteate väljasaatmist ning Heiki Valneri seisukoht sellise võistluse korraldamise kohta oli üheselt negatiivne, teatas selts.

Loomakaitse selts on saatnud Narva-Jõesuu linnavalitsusele pöördumise palvega loobuda festivali raames toimuva silmuralli korraldamisest võistluse ebaeetilisuse ja -moraaluse ning seadusega vastuolu tõttu.

ELS ei poolda loomade kasutamist spordis või meelelahutustööstuses, kui selline kasutamine ei ole loomale loomupärane, võib põhjustada loomale kannatusi või ohustada looma heaolu ning kõne all olev võistlus on ELS-i hinnagul vastuolus loomakaitseseadusega.

Loomakaitse selts kutsub Narva-Jõesuu linnavalitsust üles mitte korraldama silmurallit ning kaaluma muid alternatiive. Näiteks soovitas seltsi juhatuse liige Heiki Valner korraldada silmuralli asemel võistlus, kus silmude asemel on sarnases situatsioonis hoopis linnavalitsuse ametnikud. “Kindlasti oleks selline võistlus märksa meelelahtuslikum ja atraktiivsem nii osalejatele kui ka publikule ning seejuures maailmas endiselt ainulaadne,” arvas Valner.