“Kuna täiendavalt vajab analüüsimist ja põhjendamist nii käesoleva määruse kehtestamise vajadus kui ka määruse regulatsiooni detailsus ja rakendamise võimalikkus, siis leiame, et esitatud kujul ei ole määruse kooskõlastamine võimalik,” seisab justiitsministri Rein Langi allkirjaga dokumendis, kirjutab Eesti Päevaleht Online.

“Arusaamatuks jääb, miks mõnede sätete puhul on otsustatud nn detailse regulatsiooni kasuks (nt puurisuuruse määramine numbrilise näitajaga) ja teiste sätete puhul tekib küsimus, kas iseenesest mõistetavad sätted peaksid üldse leidma õigusaktis reguleerimist (nt piisav kogus joogivett, aseme olemasolu, rahulik keskkond jne),” on kirjas keeldumises.

Eesti loomakaitse selts (ELS) on justiitsministeeriumi arvamusest aga nördinud: “Antud määrust on ette valmistatud alates 2005. aastast ning selle jooksul on olnud justiitsministeeriumil korduvalt võimalus selgitada välja antud määruse kehtestamise vajalikkus ja põhjendatus,” seisab ELS-i juhatuse liikme Helen Roosimägi Delfile edastatud loomakaitsjate vastulauses.

Loomakaitsjate kinnitusel kehtestab määrus nõuded kõige levinumate lemmikloomade pidamisele ning annab seega tuge nii loomapidajatele oma loomadele sobilike tingimuste loomiseks kui ka vajaliku detailse juhendmaterjali loomakaitse valdkonna järelevalveasutustele kontrollimaks loomade pidamistingimuste vastavust nõuetele. Praegusel hetkel puuduvad detailsed nõuded lemmikloomade pidamisel.