Neil päevil toimuvad linnahallis Moskva tsirkuse etendused, kus loomi sunnitakse osalema nende jaoks ebaloomulikus näitemängus ning esitama numbreid, milleks neid on treenitud aastate jooksul tihtipeale valulikke meetodeid kasutades, teatas ELS.

Lisaks sellele on tsirkustes ja eriti just rändtsirkustes loomade pidamistingimused äärmiselt halvad: loomadele ei ole tagatud piisavat liikumisruumi, neile loomulik elurütm on häiritud pideva müra, valguse, vibratsiooni jms tõttu.

Tsirkus toob meelelahutuse huvides ohvriks kümnete loomade elu, jättes nad ilma oma loomulikust keskkonnast ja liigile omasest käitumisest ning tuues nad selle asemel kunstlikku keskkonda, kus neid inimeste lõbuks alandatakse, osutab ELS.

Paljudes Euroopas ja Ameerika riikides on loomade kasutamist tsirkuses seadustega piiratud. Soomes ja Rootsis on pruunkarude kasutamine tsirkuses keelatud, samas on Austrias keelatud kõikide metsloomade kasutamine tsirkuses.

Igasugune loomatsirkus on keelatud Maltal, Küprosel ja Costa Ricas. ELS leiab, et kuigi loomade kasutamine tsirkuses on Eestis otseselt reguleerimata, ei ole eetiline oma meelt lahutada teiste elusolendite kannatuste arvel.

Looduses ei roni karud köitel, ei sõida jalgrattaga ega riieta end kostüümidesse. Koerad ei sõiduta oma poegi lastekärudes ja kaslased ei hüppa läbi põlevate rõngaste. Kõik sellised tegevused on loomadele peale sunnitud ning tihti saavutatud vägivaldsete meetoditega. Metsloomade kasutamine tsirkuses põhjustab neile vaieldamatult kannatusi.

Eestis on igal inimesel vabadus valida, millist meelelahutust eelistada. ELS loodab, et seda valikut suunavad humaansus, loomasõbralikkus ja terve mõistus.