"Veelindude normaalne käitumine on rännata külmade ilmade saabudes ja loodusliku toidu vähenedes, hiljemalt aga jää tulekuga, lõuna- ja läänepoolsetele aladele ning seda plaani ei tohiks inimene mitte mingil juhul sassi lüüa," rõhutas Eesti ornitoloogiaühingu tegevdirektor Andres Kalamees.

Keskonnaameti looduskaitse osakonna nõuniku Teet Koitjärve sõnul teevad inimesed linde toites neile tegelikult karuteene. "Siia talvituma jäänud veelinnud on sunnitud kogunema väikeste jäävabade veesilmade ümber ja seal ei jätku neile toitu ning nad jäävad nälga," tõdes Koitjärv ja meenutas, et surmaeelses agoonias virelevad ja jäässe külmunud nõrkenud luiged üleeelmisest talvest peaksid vähemalt tallinlastel veel hästi meeles olema.

"Inimesed pakuvad lindudele reeglina saiatooteid. Süsivesikute rikkad jahutooted ei kuulu aga lindude looduslikule toidualauale ja kahjustavad nende seedeorganeid ning kahandavad lennuvõimekust," selgitas Eestimaa Loomakaitse Liidu juht Heiki Valner. Valneri sõnul on Kadrioru pargitiigil surnuks toidetud luik selle ilmekaks näiteks. Linnu lahkamine mullu sügisel näitas üheselt, et tema seedeelundkond oli sobimatu toidu tõttu peaaegu täielikult hävinenud.

Alates septembrist käivad loomakaitse liidu Tallinna vabatahtlikud lindude toitmiskohtades Pirita teel ja Stroomi rannas. Teavituskampaania kestab selle aasta lõpuni.