Eestis on juba alates aastast 2001 keelatud vabas looduses sündinud metsloomade kasutamine tsirkuses. Tsirkuses ei tohiks kasutada ka vangistuses sündinud metsloomi, sest metsloomad ei ole fülogeneetiliselt kodustamisele kohastunud, mis tähendab, et nende instinktid on täielikult suunatud elule vabas looduses ning treenimine tsirkusenumbrite esitamiseks ja trikkide tegemiseks on loomadele loomuvastane ja stressi põhjustav, teatasid loomakaitsjad.

Selleks, et treenimine oleks tulemuslik, kasutatakse loomade instinktide vastase käitumise kujundamiseks valu ja vaimseid kannatusi tekitavaid võtteid (metallist konkse, piitsasid, keppe, elektrišokke ja muid sunnivahendeid).

Lisaks suurendab loomade kannatusi tsirkuse rändav iseloom. Loomade pidamiseks kasutatakse mõõtudelt ebapiisavaid puure ning loomadele ei suudeta tagada isegi minimaalset liikumisruumi. Rändtsirkuse loomi transporditakse pikki vahemaid kitsastes ja halva ventilatsiooniga vagunites ja treilerites, kus nad veedavad suurema osa ajast ka esinemiskohta jõudes. Tsirkuseloomadel ei ole mingitki võimalust rahuldada oma loomupärast käitumist, nad kannatavad stressi all, mis väljendub stereotüüpses käitumises: edasi-tagasi ringlemises või sama liigutuse pidevas kordamises. Lisaks võib ruumipuudus hügieeniprobleemide tõttu põhjustada loomade haigestumist.

Euroopas on metsloomade kasutamise tsirkuses keelustanud juba Austria, Horvaatia, ja Ungari. Tšehhi, Taani, Soome ja Rootsi on keelanud teatud metsloomaliikide kasutamise tsirkustes. Metsloomade tsirkustes kasutamise keelustamist arutatakse aktiivselt Hollandis, Inglismaal, Šotimaal, Walesis, Portugalis ja Slovakkias. Ka Eesti Loomakaitse Selts on esitanud koostöös erakonnaga Eestimaa Rohelised Riigikogule eelnõu, mille eesmärgiks on metsloomade tsirkuses kasutamise keelustamine. Loodetavasti võetakse vastav eelnõu seadusena vastu veel sellel suvel.

Vähetähtis ei ole ka asjaolu, et tsirkuseloomade etteastete nägemine loob lastele loomade käitumisest vale ettekujutuse. Suvisel ajal on meelelahutusürituste valik lai – ärgem nautige suve teiste olendite kannatuste arvel.