Eestimaa loomakaitse liit paneb kõikidele loomapidajatele südamele pöörduda oma looma ravimiseks õigel ajal veterinaararsti poole. Regulaarne tervisekontroll aitab haiguseid varakult avastada ja ennetada. Lõppkokkuvõttes tuleb see ka loomaomanikule palju odavam. Ka jõulupühadeaegne ülesöötmine mõjutab meie lemmikuid ning selle tagajärgedega tuleb tegeleda kohe, teatas liit.

Sarnaselt inimesele haigestuvad ka meie lemmikud ning iga loomaomanik peab arvestama võimalike ravikuludega. Loomaarstide praktika näitab paraku, et pahatihti jäetakse haigestunud loom kas rahapuudusel või hoolimatuse tõttu siiski ilma ravita. See tähendab lemmikule piinarikast elu, mis halvimal juhul lõpeb enneaegse surmaga. Õigeaegne loomaarsti poole pöördumine ja regulaarne tervisekontroll säästavad looma. Säästavad ka tema omanikku kopsakate arvete eest, sest reeglina on hiljaks jäänud ravi ja tõsisemate tüsistuste likvideerimine kordades kulukam.

"Lihtne suuhooldus on alati tunduvalt odavam ning loomasõbralikum kui hilinenud ravi, mille tulemusena tuleb eemaldada enamus lemmiklooma hammastest. Ka nädalaid kestnud kõhulahtisuse ravi maksumus võib ulatuda mitmete sadade eurodeni, kuid kohe loomaarsti poole pöördudes oleks piisanud vaid mõnest kümnest eurost," ütles loomade kiirabi kliinikus töötav loomaarst Üllar Siir.

Sooleummistust saab ravida vaid operatsiooniga

"Pühade ajal kipuvad inimesed söögiga liialdama ja ka koertele antakse ohtralt konte. Väga sagedasti esineb loomadel, aga seetõttu sooleummistusi, mida arstid vaid operatsiooni teel ravida suudavad. Kahjuks hilinenud ravi on sellisel puhul lausa eluohtlik ja lõpeb surmaga," nentis Kadri Võrel Eestimaa loomakaitse liidust.

Haiguste diagnoosimine ja ravi on kallis. Võimalike lemmiku raviga seotud kulutusi aitab maandada aga lemmikloomade kindlustus. Kindlustada saab kõiki kiibistatud koeri ja kasse. Samuti saab kindlustada kariloomi ning hobuseid. Kindlustushüvitis tagab loomade võimalikud ravikulud ja on õnnetuse või ootamatu haigestumise korral suureks abiks.

Kohustus oma haigestunud või vigastatud loomale ravi võimaldamine on sätestatud ka loomakaitseseaduses. Selle kohustuse rikkumise eest on sõltuvalt asjaoludest võimalik loomapidajat vastutusele võtta nii kriminaal- kui ka väärteo korras.