„On näha, et inimene ei tunne loomi,“ ütles Delfile Annika Lepp Eesti Loomakaitse Seltsist. „Elevant ei siputanud oma jalgu mitte sellepärast, et oleks vahva ja ilus, vaid oli selgelt näha, et loomal olid raskused.“

„See on ääretult kurb video, mida ma ei suutnudki lõpuni vaadata,“ tunnistas Lepp.

Lepa sõnul peavad nad juristidega nõu, kuhu täpselt pöörduda, et veelkord uuritakse ikkagi täpsemalt, mis tsirkuseelevant Mediga juhtus ja kuidas teda peeti.

Lepa sõnul oleks Medi sellisel viisil hukkumist saanud ära hoida, sest elevandile oli Saksamaalt pakutud varjupaika juba 24. mail ja see teave olevat jõudnud ka veterinaarametile. „Elevant oleks seal saanud oma pendsionipõlve rahulikult veeta ilma, et ta oleks pidanud kellegi meelt lahutama,“ sõnas Lepp.

Petistioon seaduseelnõu algatamiseks

Loomakaitse seltsil on plaanis avada uus petitsioon, et koguda allkirju loomade tsirkuses kasutamise keelustamiseks. Kui petitsiooni tulevad kõik loomad, siis mõni aasta tagasi riigikogu menetlusest välja langenud eelnõuga sooviti keelustada vaid metsloomade kasutamist tsirkuses.

„Seaduseelnõu on uuendamisel ja me kavatseme selle uuesti esitada, juristid praegu töötavad selle kallal,“ rääkis Lepp. Petitsioon tehakse selleks, et saada võimalikult paljude inimeste toetust näitamaks ka riigikogu liikmetele kui tõsise probleemiga on tegemist. Loomakaitse seltsi aastaetagune liitlane oli Roheliste erakond. Milline suhtumine on praegustel parlamendierakondadel, selgub eelnõu menetlemise käigus.

Lepp lisas, et loomade kasutamine tsirkuses on keelatud paljudes riikides. Viimati võttis selle keelu neljanda Ladina-ameerika riigina vastu Columbia.

Eestis on praegu lubatud tsirkuses kasutada vaid tehistingimustes kasvanud metsloomi.

Elephant Encyclopedia andmebaasi andmetel oli elevant Medi sündinud vabas looduses 1965. aastal. Andmebaasi kohaselt oli Medi tegelik omanik Quai Weisheit Saksamaa Mustangi tsirkusest. Saksamaa organisatsiooni Pro Wildlife kohaselt omanik ainult rentis Medi Rene Renzile.

Eestis tsirkusetuuri korraldanud Lauri Viikna on varem meediale öelnud, et looma omanik oli Alois Renz tsirkusest Renz Universal Saksamaalt.

Tobias Dornbusch organisatsoonist European Elephant Group, kes omab ülevaadet kõikide vangistuses sündinud elevantide kohta Euroopas väitis loomakaitse seltsile, et emane India elevant Medi imporditi loodusest tsirkusesse Althoff ilmselt 1973. aastal.

CITES esindaja Eestis Kadri Alasi väitel omandati Medi enne konventsiooni jõustumist. "Ärikeelust on tehtud erand, kuna loom on omandatud enne, kui CITES konventsiooni sätted hakkasid kehtima," on Alasi öelnud. "Seega CITES reeglite kohaselt on lubatud kõnealuse elevandi äri eesmärgil näitamine, sealhulgas tsirkuses pidamine."