ELSile laekus juba eelmisel aastal kaebus, kus teatati, et Tartus elav naine otsib erinevate foorumite ja kuulutuste kaudu kassipoegi, keda oma madudele elussöödaks anda, teatas Eesti Loomakaitse Selts.

ELS on pöördunud varem Tartumaa veterinaarkeskuse poole palvega minna kontrollima, kas info vastab tõele ja vajadusel võtta vastutusele omanik seoses loomade suhtes toime pandud lubamatu teoga. Antud uurimisse kaasati ka politsei. Kõnealune madude pidaja tunnistas tookord, et on madudele kassipoegi söötnud. Tema andmetel kasutavad sellist „maosööta“ kõik maokasvatajad. Paraku ei olnud täiendavate tõendusmaterjalide vähesuse ja puuduse tõttu võimalik madude omanikku loomade suhtes lubamatu teo toimepanemise osas vastutusele võtta.

Sellest tulenevalt kutsub Eesti Loomakaitse Selts üles kõiki inimesi, kes on teadlikud eelpool mainitud tegevusest, andma seltsile sellest teada. ELS soovib informatsiooni inimestelt, kes on otseselt kokku puutunud maokasvatajatega, kes otsivad madudele elussöödaks lemmikloomi, näiteks kassi-ja koerapoegi ning täiskasvanud loomi.

Paraku ei keela ükski õigusakt otseselt loomade kasutamist elussöödana, kuid lubamatu tegu on looma hukkumist, vigastamist või talle valu ja välditavaid füüsilisi ning vaimseid kannatusi põhjustav teguviis. Eetilised maopidajad väldivad elussööda andmist madudele või eelnevalt uimastavad sööda. Samuti kasutatakse enamasti külmutatud toitu.

Eestis on eelpool kirjeldatud maopidaja tegevus loomakaitseseaduse kohaselt keelatud. Samuti on loomakaitseseaduses välja toodud, millistel juhtudel on looma hukkamine lubatud ning taoline loomade söötmine madudele ei ole lubatud hukkamise viis. Kui lubamatu tegu on toime pandud julmal viisil, saab teo toimepanijat karistada juba kriminaalkorras.