"Eesti Loomakaitse Selts soovib veidi selgitada rahvusvahelise organisatsiooni Born Free Foundation ja ENDCAP võrgustiku üle-euroopalise loomaaedade olukorra uuringu “EU Zoo Inquiry 2011” eesmärke," teatas seltsi juhatuse liige Evelyn Valtin.

"Tallinna loomaaia reaktsioon avaldatud raportile on mõneti arusaadav, sest keegi ei soovi, et neid kritiseeritakse. Samas on raportis mitmes kohas Tallinna loomaaeda toodud välja positiivsest küljest, näiteks on Tallinna loomaaed Eestis tegutevatest loomaaedadest ainus, kes tegeleb liigikaitsega ning annab suurima panuse elustiku mitmekesisuse säilitamisse."

Loomakaitse selts juhib tähelepanu nendele punktidele, mis on aruandes loomaaedadega seoses Eesti kohta välja toodud ning millega tuleks Eestis tegelda.

"Mis puutub loomaaedade alasesse regulatsiooni, siis tuleks loomakaitseseaduses sätestada kohustuslikuna nõue, et loomaaiad peavad andma panuse liigikaitsesse. See käib loomaaedade kohta, kus eksponeeritakse looduses elavaid liike. Samuti tuleks täiendada loomaaialoomade pidamise nõudeid, et tagada loomadele rohkem liikumisruumi ning võimalused liigiomaseks käitumiseks, näiteks võttes eeskujuks Soome vastavad miinimumnõuded."

"Järelevalve osas tuleks tugevdada loomaaedade üle teostatavat kontrolli ning muuta see regulaarseks ja läbipaistvamaks. See eeldab järelevalveametnike teadmiste ja oskuste tõstmist, et nad oleksid võimelised hindama loomaaialoomade heaolu, eelkõige mis puudutab loomadele liigiomase käitumise võimaldamist ja loomade psüühilist tervist."

Valtini sõnul oli rahvusvahelise organisatsiooni Born Free Foundation juhtimisel ja Euroopa loomakaitseorganisatsioone koondava ENDCAP võrgustiku uuringu eesmärgiks hinnata, kuidas on liikmesriigid täitnud Euroopa Liidu loomaaiadirektiivi nõudeid. See, kuidas ja mis ulatuses konkreetsed loomaaiad nendele kehtestatud nõudeid täidavad, oli seega vaid üks osa läbiviidud uuringust.

"See hinnang hõlmas kolme peamist valdkonda: kuidas on liikmesriigid üle võtnud Euroopa Liidu loomaaiadirektiivi nõuded õigusaktide tasandil; kuidas on riik taganud nende nõuete täitmise, mida analüüsiti eelkõige loomaaedadele tegevusloa andmise süsteemi ning järelevalvesüsteemi toimimise kaudu; ning kuidas täidavad loomaaedadele määratud nõudeid loomaaiad."


Samaaegselt Eesti aruande avalikustamisega avaldati loomaaedade alane uuring ka Läti ja Leedu kohta. Läti ametivõimud on lubanud kaaluda Läti loomakaitseseaduse muutmist, et viia see loomaaiadirektiiviga kooskõlla.
"Loodetavasti on ka Eesti vastavad asutused (eelkõige keskkonnaministeerium ja põllumajandusministeerium) valmis nägema loomaaiasüsteemi puudusi ning võtma samme olukorra parandamiseks ja loomaaiadirektiivi nõuete järgimiseks," kutsus Valtin üles.