Pähklisõbra sai Tallinna loomade hoiupaiga juhataja Larissa Kozõreva ühelt vanalt inimeselt kaks aastat tagasi. Filja olevat saanud pureda ühelt kassilt, kuid õnnelik orav sai terveks ravitud.

Tundub, et Filja puremises kõiki kasse ei süüdista, sest eakaaslasest sõbranna Matilde on tema truu kaaslane Kozõreva kontoris. Kozõreva rääkis, et Filja teisi loomi võõrastab, kuid Matildega saavad nad vapustavalt läbi ning aeg-ajalt jooksevad nad ka kontoris koos ringi ja mängivad teineteisega.

Matilde on sõprade suhtes samuti valiv. Tema pidavat teiste kasside nägemisse suhtuma üsna kriitiliselt. Koertega saab aga hästi läbi.

Kozõreva kahtlustas, et Matilde sai insuldi, kui ta ükskord kassi kontori põrandalt leidis, kuid ka tema suudeti terveks ravida. Nüüd elab Matilde Kozõreva sõnul „omas maailmas“. Matildele saab energiat täitsa lihtsalt edasi anda – võtad sülle, sügad ta kõhtu ja taas pakatab ta energiast. Aeg-ajalt käib ta ka Filja puuris.

Kuid kõik loomad Kozõreva kontorisse siiski ei mahu. Mitmed hüljatud ja leitud koerad ja kassid otsivad endale jätkuvalt uusi omanikke, kes nende eest hoolt suudaks kanda.

Järelkasv

Üheksa südametemurdjat on segaverelised kutsikad, kes kaamera saabudes natuke ka edevamaks muutusid. Iseloom on mõnel noorel juba nii välja kujunenud, et õdede-vendade entusiasmi ei jaganud ning rahulikult niutsumiste sees edasi und nautis. Igas peres leiab ka mõne edasiarenenuma ning üks kutsikas oskas juba veidi haukuda ka.

Kutsikate eelmine kodu asus koos emaga Saku vallas. Kuid pärast omaniku surma ei suudetud koerapere eest enam hoolt kanda. Veterinaaramet sai juhtumist teada ning koostöös loomade hoiupaigaga leidsid kutsikad koos oma emaga varjualuse just hoiupaigas.

Hoiupaigast leiame ka armsaid kassipoegi. Nemad on samuti kaameraga sõbrad. Ema kolme noore kaamerahuvist väga ei hooli – eks temal on juba kogemusi ka.

Mõned meetrid eemal elutseb üks uhke kassiema, kes soovib oma poegi meedia eest veidi kaitsta. Tema kartus oli arusaadav, kuid pärast lühikesi läbirääkimisi oli ka tema nõus oma peret meiega jagama. Too kassiema on aga eriti kiitust väärt, kuna lisaks kolmele oma pojale on ta lapsendanud ka kaks kassipoega, keda ta samuti suudab toita.

Head tingimused

Larissa Kozõreva on väga uhke uute kasside ruumi üle ja põhjust on – kiisudel on palju ronimispuid, magamiskohti, mänguasju ja mis kõige olulisem, hea seltskond. Kui kassidest keegi halvasti käitub ja liiga palju tüli norib, siis pole luksus mõneks ajaks tema jaoks ning ta peab Kozõreva sõnul oma tegude üle järele mõtlema. Seejärel saab ta taaskord liigikaaslastega liituda. Kasside tegemisi saab jälgida ka Kassi TV-s.

Kuidas endale varjupaigast looma võtta?

Kozõreva rääkis, et näiteks väiksed kutsikaid ja kassipoegi veel võtta ei saa, kuid juba mõne nädala pärast on see kasside puhul võimalik. Kassid ja koerad peavad harjuma emast lahusolemisega ning seejärel võivad inimesed neid juba koju viia.

Kõik loomad steriliseeritakse, kuid noori loomi veel kastreerida ei tohi. Kozõreva rääkis, et kastreerimata looma puhul sõlmivad nad uue omanikuga lepingu. See tähendab, et uus omanik lubab tuua oma lemmiku õigel ajal loomakliinikusse ning maksma juba ette ära operatsioonitasu kastreerimise eest.

Iga inimene aga looma eest hoolitsema ei sobi. Juhataja sõnul küsitakse potentsiaalsetelt uutelt omanikelt nende elutingimuste kohta ning seejärel üritatakse leida neile sobiv lemmik.

Lisaks saab mitmeid koeri ja kasse ka jalutama viia. Nii saab ka proovida keemiat omaniku ja lemmiku vahel ning teha hea valik. Kõik tingimused on kirjas hoiupaiga kodulehel.

Vaata galeriid!