"Kui XX sajandi algul oli amuuri leopard Primorje lõunaosas üsna tavaline asukas, siis tänapäeval elab Venemaa, Hiina ja Põhja-Korea kokkupuutealal vaid ligi poolsada isendit. Amuuri leopard on tõenäoliselt ainuke suur kaslane, kelle puhul tuleks lähemas tulevikus kõne alla taasasustamine loodusesse, kasutades loomaaedades sündinud loomi. Lisaks kogutakse tehistingimustes informatsiooni loomade geneetilise ja füsioloogilise seisundi, käitumise ja sigimise kohta," rääkis Tallinna loomaaia direktor Mati Kaal.

Kaalu sõnul viib võimalus jälgida ja salvestada kottpimedas pesakambris toimuvat uurimistöö uuele tasemele ja on põnev ka kõigile loomahuvilistele. "Unikaalseks teeb asja aga eelkõige see, et maailmas on väga vähe loomaaedu, kus amuuri leopard sigib ja esimene kord on nüüd võimalus seda protsessi ka infrapunakaamera abil jälgida," sõnas Kaal.

"Meil on äärmiselt hea meel, et saame selles unikaalses projektis kaasa lüüa ja oma tehnika ning oskusteabega inimesteni tuua midagi, mis tõesti väärib vaatamist. Ühtlasi olgu see ka heaks näiteks, mida tänapäevase digitaalse videovalve oskuslikul käsitlemisel ära saab teha, sest nii palju kui meie teame, ei ole varem midagi sarnast tehtud. Kaamera jääb üles vähemalt aastaks, et saaksime üheskoos kaasa elada kutsikate arengule. Omalt poolt kutsume kõiki Darlale pöialt hoidma ja loodame, et väikestest leopardipoistest saavad kuulsused igas maailma nurgas, kus on olemas internet", kommenteeris ülekande tehnilise poole eest hoolt kandva
Digisilm Pro OÜ juhatuse liige Mario Puhk.

Otseülekannet leopardi pesakastist saab jälgida SIIT!