Siseministeeriumi teatel koosneb kohanemisprogramm erinevatest teemapõhistest koolitusmoodulitest ja algtaseme keeleõppest. "Näiteks baasmoodulis käsitletakse teemasid, mida on vaja teada kõikidel sisserändajatel Eestisse elama asudes. Need puudutavad Eesti riigi ja ühiskonna toimimist, isiku õigusi ja kohustusi, elamisloa ja elamisõigusega seotud teemasid, kuid ka Eesti kultuuri eripärasid. Teised temaatilised moodulid käsitlevad lisaks töö ja ettevõtluse, õppimise ja teadustöö tegemise ning perekonnaga seotud teemasid," lausus siseministeeriumi kodakondsus- ja rändepoliitika osakonna juhataja Janek Mägi.

Planeerimine algas aastal 2012

Kohanemisprogrammi koolitused on lühikesed ning paindlikud, hõlmates nii interaktiivseid tegevusi kui iseõppimisvõimalusi. "Alustasime kohanemisprogrammi planeerimisega juba 2012. aastal ning kuna programm on valminud koostöös tööandjate, ülikoolide ja teiste sisserändajatega igapäevaselt kokkupuutuvate organisatsioonidega, on ootused kohanemisprogrammile erinevatel osapooltel suured. Oleme leidnud kohanemisprogrammi pakkumiseks partnerid, kelle on olemas eelnev kogemus uussisserändajatega ning vajalik kompetents programmi õnnestumiseks," sõnas Mägi.

Kohanemisprogrammi koolitused on suunatud kõikidele alla viie aasta Eestis seaduslikult elanud välismaalastele, sealhulgas Euroopa Liidu kodanikele.

Näiteks AS Kühne + Nagel on oma ettevõttesse värvanud mitukümmend töötajat välismaalt, kohanemisprogrammi on neile seni tulnud ettevõttel endal luua ja pakkuda. "See aga tähendab tegelemist kõige väiksemate pisiasjadega, mis loomulikult on suhteliselt ajamahukas. Kindlasti aitab uus programm ettevõtetele vahendeid säästa ning soodustab sisserändajate kiiremat kohanemist. Samuti loodan, et kohanemisprogramm soodustab talentide Eestisse jäämist," lausus AS-i Kühne + Nagel juhatuse liige Mart Ambur.

Koolitusele suunab ning suunamisest teavitab välismaalasi politsei- ja piirivalveamet.

Kes on uussisserändaja?

Uussisserändaja on vähem kui viis aastat Eestis seaduslikult elanud välismaalane, kellele on antud Eesti tähtajaline elamisluba välismaalaste seaduses või välismaalasele rahvusvahelise kaitse andmise seaduses sätestatud alusel.

Alates 1. augustist 2015 jõustus siseminister Hanno Pevkuri kinnitatud kohanemisprogrammi määrus.

Kohanemisprogramm on tegevuskava uussisserändaja Eestis kohanemise toetamiseks ning see sisaldab käesolevas määruses sätestatud kohanemisprogrammi koolitusmooduleid ja algtasemel eesti keele õpet.

Politsei- ja piirivalveamet suunab kohanemisprogrammi inimesed, kellele on antud Eesti tähtajaline elamisluba pärast 2015. aasta 1. augustit. Kui isikule on antud Eesti tähtajaline elamisluba enne 2015. aasta 1. augustit, suunab PPA isiku osalema kohanemisprogrammis inimese soovil.

PPA ei suuna alla seitsmeaastast uussisserändajat osalema kohanemisprogrammis, kui tema seaduslik esindaja esitab sellekohase sooviavalduse.

Kohanemisprogramm sisaldab baasmoodulit, keeleõpet ning järgmisi teemamooduleid: töö- ja ettevõtlus; õppimine; teadus; perekond; rahvusvaheline kaitse; lapsed ja noored.

Keeleõppe eesmärk on, et isik omandab eesti keele oskuse, mis vastab keeleseaduse lisas 1 sätestatud keeleoskustaseme A1 kirjeldusele. Keeleõppe eeldatav maht on 80 akadeemilist tundi.

Alla 15-aastane uussisserändaja läbib teemamooduli "Lapsed ja noored".