Parlamendiliikmete ees saavad kõik 27 kandidaati näidata oma oskusi ja tõestada oma sobivust pakutud kohale. Avalikud kuulamised algavad 29. septembril ja lõppevad 7. oktoobril.

Andrus Ansip, kes on Euroopa digitaalse siseturu voliniku kandidaat, astub parlamendi ette esmaspäeval 6. oktoobril kell 18.30 Brüsseli aja järgi.

Nii nagu kõik volinikukandidaadid, on Ansip vastanud kirjalikult ka esimestele Euroopa Parlamendi küsimustele. Muuhulgas kirjutas ta, et on "alati olnud Euroopa projekti toetaja" ning pole "mitte kunagi süüdistanud Brüsselit" ega lubanud seda ka oma ministritele.

Lisaks märkis Ansip parlamendile saadetud vastustes, et on uhke, et Eesti ühines euroalaga keset finantskriisi, mis näitas usaldust Euroopa projekti suhtes. "Kui peaministriametist loobusin, toetas 80 protsenti eestlastest eurot, mis on kõrgeim näitaja ELis," lisas ta.

Loomulikult kiitis Ansip ka Eesti e-saavutusi ehk e-hääletamist ja digiallkirja. Enesekriitilise märkusena tunnistas Ansip, et kuigi ta on programmeerimist õppinud, pole ta selles kuigi hea ning mõistab heade IT oskuste tähtsust Euroopa jaoks.

Volinikuna tahab Ansip esimese kuue kuuga välja töötada välja plaani digitaalse siseturu jaoks. Sealjuures jagub ohtralt ka ületamist vajavaid probleeme: õiguslik killustatus ja ebakindlus, kõrged kulud e-teenuste ühildamisel, usalduse puudumine digitaalse asjaajamise vastu ning kompetentse tööjõu ja tarbijaskonna puudus.

Lõpetuseks leidis Ansip, et avaliku sektori tegevus peab olema avatum ja efektiivsem ning selleks peavad nii liikmesriigid kui ka Euroopa Komisjon kasutama e-valitsemist.