"Sotsiaaldemokraadid on veendunud, et Eesti inimesed on targad, töökad ja motiveeritud tegema tööd, mille produkti on võimalik tänasest tunduvalt kallimalt müüa ja mille eest tööandjad pankrotti minemist kartmata suudavad maksta väärikat äraelamist võimaldavat tasu. Just sellepärast peavadki sotsiaaldemokraadid vältimatult vajalikuks tõsta eeloleva nelja aasta jooksul alampalka igal aastal 20 protsendi võrra ja viia alampalk 2019. aastaks 800 euroni," rääkis SDE esimees Sven Mikser


Sven Mikser selgitas, et selle eesmärgi täitmist ei ole võimalik lükata üksnes tööandjate kaela. "Erinevalt Eesti senisest praktikast peab riigist saama tööturu aktiivne osapool, kes toetab nii tööandjaid kui töötajaid, aidates esimesi kõrgema lisandväärtusega ja kallimate teenuste ja toodete turule toomisel ja neile turgude leidmisel ning toetades teisi kõrgema kvalifikatsiooni omandamisel. Sotsiaaldemokraadid tahavad muuta Töötukassa mitte üksnes nime, vaid ka sisu poolest Töökassaks ning luua töötajatele võimaluse saada täiend- ja ümberõpet juba enne seda, kui nad on saanud koondamisteate. Meie siht on suunata Töökassa kaudu töötajate regulaarsesse täiend- ja ümberõppesse 50 miljonit eurot," ütles Mikser.


Sven Mikser meenutas ka tööandjate viimases manifesti, kus oli sedastatud, et Eesti tähtsaim vara on inimvara, vaesuse vähendamine on ühiskonnale sama oluline kui jõukuse suurendamine ning Eesti lähikümnendi olulisim eesmärk on tagada, et iga ühiskonnaliige, kes soovib ja suudab kasvõi osaliseltki tööturul panustada, saaks seda teha.


Mikseri sõnul toetavad miinimumpalga tõstmise plaani ka mitmed ettevõtjad. "Nad mõistavad, et vajadus taotleda sotsiaalabi ei ole demoraliseeriv mitte üksnes palgavaesuses elavatele töötajatele, vaid ka ettevõtjaile endile, sest ka töises vaesuses elavatele inimestele makstavad toetus- ja abirahad tulevad maksudena meie kõigi, sealhulgas märkimisväärses osas just sotsiaalselt mõtlevate ja vastutustundlike ettevõtjate taskust."