"Meile laekus 338 avaldust, vastu võtsime 28 õpihimulist last ühte klassi prantsuse keele õppesuunal," rääkis põhikooliosa õppejuht Tiivi Pikhof Delfile.

Nagu mitmes teiseski koolis, oli ka GAG-is tüdrukute hulgas konkurss suurem. Tüdrukuid soovis kooli saada 194 ja poisse 144. Aasta tagasi oli konkurss 15 last kohale.

Tallinna inglise kolledži 52-le kohale soovis õppima tulla 502 last, nende hulgas 220 poissi ja 282 tüdrukut. Konkurss oli seega 9,6 last kohale.

Kooli õppedirektori Anu Partsi sõnul on konkurss suurem kui eelmisel aastal, mil samale arvule kohtadele kandideeris 462 last. Koolis on ühes klassidest rahvusvaheline IB-õpe, seega õpib üks klass riikliku ja teine rahvusvahelise õppekava alusel.

Tallinna 21. Kooli direktori Naida Toomingase sõnul soovis nende kooli  ainsasse ülelinnalise kandideerimisega klassi 28-le kohale pääseda 361  last. Konkurss oli seega ligi 13 last kohale. "Umbes sama suur oli  konkurss ka eelmistel aastatel," sõnas Toomingas. Ülejäänud kolm klassi
moodustatakse 21.Koolis piirkonna lastest.

Üle 10 lapse ühele kohale oli konkurss ka Tallinna Reaalkoolis. kahte 1.klassi võetakse vastu 56 õpilast ning soovijaid neisse oli veidi üle 600. sama suur oli konkurss ka eelmisel aasta.

Tüdrukuid konkursil rohkem

Tallinna prantsuse lütseumis oli direktor Lauri Leesi sõnul konkurss 3,8 last ühele kohale. "Nagu selles eas ikka, poisse oli veidi vähem kui tüdrukuid," selgitas Leesi ning lisas, et ka eelmistel
aastatel oli Prantuse lütseumi sama suur konkurss.

Tallinna saksa gümnaasiumi ühte ülelinnalise kandideeris 29-le kohale 110 last, mis tähendab, et konkurss oli 3,7 last kohale. Kooli direktori Külli Puhkimi sõnul oli kandideerijate hulgas kümmekond tüdrukut rohkem, kui poisse. Kuna klassis on võrdne arv poisse ja tüdrukuid, oli tüdrukute hulgas seega konkurss veidi kõrgem.

"Valik tehti tüdrukutest ja poistest eraldi ja tase oli ühtlane - parim tüdruk ja parim poiss said ühepalju punkte," rääkis Puhkim.

Vene õppekeelega Tallinna Tõnismäe reaalkool on samuti laste ja lastevanemate hulgas nõutud kool, kuhu sel aastal kandideeris kokku 157 õpilast, nende hulgas 107 poissi ja 50 tüdrukut. Vastu võeti 52 poissi ja 32 tüdrukut, konkurss oli seega 1,8 õpilast kohale.

Kooli õppealajuhataja Meeri Ivanovi sõnul oli eelmisel aastal konkurents sama suur, kui sel aastal.

Mida katsetel teadma peab?
GAG-i sisseastumiskatsed koosnesid kirjalikust tööst ja vestlusest. Kaks lauset etteütlust, kuulamis- ja tähelepanuülesanne, funktsionaalne lugemisoskus, arvutamine 12 piires, puuduva liidetava leidmine ja nuputamine.

Tallinna saksa gümnaasiumisse soovinud lapsed pidid katsetel lugema, kirjutama, lahendama matemaatikaülesandeid (liitmine, lahutamine), hääldama saksakeelseid sõnu jne. Vaadati ka laste sotsiaalseid oskusi - tähelepanelikkust, tööülesannete täitmist ja vestlemisoskust.

Tõnismäe reaalkoolis toimusid emakeele ja matemaatika katsed ning logopeed ja psühholoog hindasid laste koolivalmidust.

Prantsuse lütseumis pidid lapsed suurte tähtedega kirjutama väikese etteütluse (15 sõna) ning matemaatikas liitma-lahutama kümne piires. Lastega toimus ka vestlus. "Vestlus peegeldab lapse sotsiaalset küpsust. Näiteks: Täna on pühapäev, aga mis päev on homme? Või millal on sinu sünnipäev? Või mis number bussiga (trammiga) sinu kodust kesklinna jõuab?" kirjeldas Lauri Leesi.