Eelmisel nädala lasi Tallinna linnapea nõunik ja Keskerakonna ridades kandideeriv Meelis Pai saata tallinlaste postkastidesse laiali ligi 22 000 CD-plaati linnulauluga. Nüüdseks on selgunud, et Pail polnud luba linnulaulu kasutada ning helide lindistaja ja omanik Ivar Vinkel tegi Paile ettepaneku tagantjärele leping sõlmida, kuid tingimused polnud viimasele vastuvõetavad.

„Pai väidab ümbrisel, et linnulaulu salvestajaks on Fred Jüssi. Mina sain selle plaadi kätte ja identifitseerisin, et tegemist on minu linnulaulu ülesvõtetega. Pai plaadil on vaheldumisi korduma pandud kaks helilõiku. Kumbagi viis korda,“ rääkis Vinkel Delfile.

„Helilõigud on võetud Nordea panga jaoks tehtud plaadilt. 2006. aastal pöörduti minu poole, et ma teeks pangale sellise loodusemuusika plaadi. Tegin selle ja müüsin Orbital Vox stuudio kaudu Norde Pangale plaadi tiražeerimisevõimaluse koos elektroonilistes kanalites kasutamise õigusega,“ lisas ta.

„Sellelt samalt plaadilt on Pai võtnud esimese ja neljanda lõigu, vastavalt siis ööbiku laulu ja linnulaulu hommikuses Saaremaa rannikumetsas,“ kirjeldas Vinkel.

Heli suhtes on tehtud ekspertiis ja helilõikude samaaegselt mängimisel kostab vaid üks heli. „Kuna nad identselt kattuvad, siis seal pole mingeid kajasid ega viiviseid. See on ekspertiisi tulemus,“ selgitas ta.

Vinkel rääkis, et sai teisipäeva õhtul Paiga kokku ja ütles, et tema nõue linnulaulu kasutamise eest on 35 000 eurot ning kui Pai on sellega nõus, siis saab vormistada tagantjärele kasutamisõiguste müügi. Kui Pai asjaga nõus pole, siis lubas Vinkel asja avalikuks teha.

„Pai hakkas küsima, et kuidas ma seda tõendan ja kas ma olen väljapressija, et nii suurt summat tahan. Mina jagasin Nordea pangalt saadud summa nende tiraažiga, sain 1,63 eurot plaadi kohta ja korrutasin selle Pai plaadi tiraažiga,“ rääkis Vinkel.

„Küsisin, et kuidas see summa siis ikka nii suur on, kui selle Ülemiste vanakese peale kulutati sama summa ja see oli vaid korraks, plaati saavad inimesed kuulata aastaid,“ lisas ta.

Meelis Pai rääkis Delfile, et temalt nõutakse 35 000 eurot, mustalt kilekotis. „Väljapressimisest rääkimine on liialdus ja mustadest kilekottidest pole juttu olnud. Jutt oli, et kirjutan välja arve tagantjärele,“ ütles Vinkel.

Vaata, mida rääkis Meelis Pai linnulaulust kümme päeva tagasi!