Korralduse kohaselt eraldatakse 2006. aastasse ülekantud valitsuse reservi vahenditest põllumajandusministeeriumile 1 304 770 krooni, veterinaar- ja toiduametile 979 415 krooni ning veterinaar- ja toidulaboratooriumile 3 785 000 krooni lindude gripi ennetusmeetmete ja teavitamisega seotud kuludeks, teatas valitsuse kommunikatsioonibüroo.

Kuna linnugripi tüvi H5N1 ei nakka inimeselt inimesele, on viiruse Eestisse jõudes võimalik vaid üksikute inimeste nakatumine. Inimeste vahel nakatuvaks muteerinud viiruse korral aga võib nakatuda kuni veerand elanikest.

Seni pole Eestis inimestele surmavat linnugrippi avastatud. Küll on aga see viirus jõudnud meid ümbritsevatesse riikidesse, sealhulgas Rootsi.

Arvutuste kohaselt kuluks Eestil gripipandeemia korral 274 miljonit krooni, millest 150 miljonit on ette nähtud kogu elanikkonna vaktsineerimiseks. Pandeemiaks saab olukorda nimetada siis, kui praegune linnugripiviirus muteerub inimeselt inimesele nakkavaks ja see levib kiirelt üle piiride ja mandrite.

Maailma tervishoiuorganisatsiooni andmetel on linnugrippi haigestunud tänavuse aasta alguse seisuga 169 inimest, neist 91 on surnud.