Kõlvart esitas taotluse taaskord pöörduda valitsuse poole, et võimaldada neljale vene õppekeelega koolile vene keele kasutamine gümnaasiumiosas.

Abilinnapea viitas põhiseadusele, mille põhjal laste hariduse valikul on otsustav sõna vanematel ning igaühel on õigus säilitada oma rahvuskuuluvus.

„Rahvuskuuluvuse säilitamine on raske või isegi võimatu, kui hariduse omandamist nõutakse teise rahvuse keeles,“ selgitas Kõlvart.

Ettepanek puudutas nelja munitsipaalkooli ehk Haabersti Vene Gümnaasiumi, Tallinna Kesklinna Vene Gümnaasiumi, Tallinna Linnamäe Vene Lütseumi ja Tallinna Tõnismäe Reaalkooli saatust.

Hääletustulemused
Kohal: 67

Ettepaneku poolt: 40 (Keskerakonna fraktsioon)

Ettepaneku vastu: 21 (opositsioon)

Puudus: 12

Ei hääletanud: 6

Munitsipaalkool peab õpetama gümnaasiumiosas 60 protsenti õppeainetest eesti keeles. Põhikooli- ja gümnaasiumiseaduse järgi võib munitsipaalgümnaasiumis või selle üksikutes klassides olla eesti keele kõrval õppekeeleks ka muu keel, kui vabariigi valitsus on valla- või linnavolikogu taotluse alusel selleks loa andnud.

Tallinna linnavolikogu sotsiaaldemokraatliku erakonna fraktsiooni liikme Andra Veidemanni sõnul tekkis ettepanekuga selge tautoloogia.

"Juba varem on Tallinn pöördunud selles küsimuses nii haridusministeeriumi kui valitsuse ja sealt edasi ka kohtuorganite poole. Hiljuti tuli teade selle kohta, et riigikohus on selle probleemi võtnud menetlusse ja see puudutab Tallinnas kümmet vene õppekeelega kooli," lausus Veidemann.

"Volikogu hariduskomisjoni üksmeelne arvamus oli, et täiendavat kirja Türgi sultanile ei ole mõtet kirjutada. Nüüd on riigikohtu kord oma seisukoht välja öelda," sõnas Veidemann.


Tallinna linnavolikogu hariduskomisjoni eilne otsus lükata ettepanek tagasi sündis üksmeelselt opositsioonipartei esindajate toel ning ühegi vastuhääleta. Keskerakonna esindajad jäid erapooletuks.

Volikogu tänasel istungil sai aga otsustavaks keskerakondliku fraktsiooni häälteenamus.

Kohal oli 67 linnavolikogu liiget, kellest ettepaneku poolt hääletas 40 Keskerakonna fraktsiooni liiget ning vastu 21 opositsiooni esindajat (IRL, Reformierakond ning SDE). Puudus 12 liiget ja erapooletuks ei jäänud keegi, kuid 6 inimest ei hääletanud.