Avaldust ei saa võtta linnavolikogu menetlusse, kuna selle algatamine ei olnud seaduspärane, põhjendas volikogu esimees. Vastavalt kohaliku omavalitsuse korralduse seadusele (KOKS) saab umbusaldust algatada vähemalt veerandi volikogu liikmete poolt enne päevakorrapunktide arutamisele asumist volikogu istungil, teatas linnavolikogu.

„25. märtsi istungi alguses sõnavõttude voorus esitatud avaldust ja hiljem, juba päevakorrapunkti menetluse ajal üleantud eelnõu ei saa lugeda nõuetekohaselt ja õigeaegselt üleantud umbusaldusavalduseks,“ põhjendas Vitsut eelnõu tagastamist. Selle ettekandmise ajal puudus eelnõul vajaliku veerandi volikogu liikmete allkiri. SDE fraktsiooni esimees Lauri Laats teatas ka ise volikogu kõnetoolist, et ta alles kutsub umbusaldust allkirjaga toetama.

Lisaks viitas volikogu esimees KOKSis sätestatud piirangule korduva umbusalduse algatamiseks samale isikule ja samal põhjusel – seda ei saa teha sagedamini kui kolme kuu tagant. Kõnealusel juhul ei saanud küll see asjaolu eelnõu tagastamise määravaks põhjuseks.

Ühtlasi teatas Toomas Vitsut linnavolikogu eestseisusele, et järgmisel neljapäeval ei toimu volikogu korralist istungit. Kuna komisjonid ei ole mitme menetluses oleva eelnõu kohta seisukohta võtnud, saanuks päevakord liiga hõre. Komisjonidele on aga takistuseks olnud eelnõu esitajast linnavolinike mitteilmumine komisjoni istungile.