Linnaosavanem Rainer Vakra lubas enne vana turu lammutamist sõlmida seniste kauplejatega eellepingu, ometi jäid kõik kolm seni Nõmme turul lilledega kaubelnut kioskikohast ilma, kirjutab Eesti Päevaleht.

„Meie pere on Nõmme turul lillemüügiga tegelenud 1964. aastast, mil mu vanaisa alustas lillede müüki," jutustas Eivor Maiväli. „Nüüd tegeleb sellega ema, kuid praeguse seisuga peame äri Nõmme turul lõpetama."

Maiväli jäi lootma just eel­lepingute sõlmimisele, kuid neid Nõmme lõpuks ei pakkunudki, vaid korraldas konkursi 36 kohale, millele saabus 70 avaldust. Lammutamise ja uusehitise rajamise ajaks Õismäele Kullerkupu turule kolinud lilleäri väljavalitute hulka ei kuulunud.

Lillemüüjatest said Nõmme linnaosalt heakskiidu suuremad ettevõtted Nurmiko aianduskeskus ja Kesalill, kes peavad 33-ruutmeetrise müügiala eest maksma vastavalt 195 ja 200 krooni ruutmeetri eest kuus. Maivälja arvates on see tingitud suuri soosivatest konkursitingimustest. „Kui viiendik lõpparvamusest tuleb rendihinnapakkumiselt, siis loomulikult saavad suuremad ettevõtjad suuremat hinda pakkuda," kurtis Maiväli.

Nõmme linnaosavanema Rainer Vakra sõnul tähendab osa kauplejate joone alla jätmine sootuks turu tugevust. „Kui meil oli enne üle 50 kaupleja, siis on ilmselge, et kõikide nõudmistele ei saa vastu tulla," ütles Vakra. „Kui üks inimene nuriseb, siis see näitab just protsessi tugevust, kuna igaüks kauplema ei saanud."

Vakra loetleb kaupmehi, kes kauplesid säilivustähtaja ületanud kaupadega ja „kaltsukaupmehi", kuid Maiväli peab sellist võrdlus solvavaks. „Ükski kolmest senisest lillemüüjast ei saanud ju uut lepingut."

Vakra hinnangul oli rendihind küll konkursitingimustes sees, kuid see ei tähendanud võitu suurematele pakkujatele, väiketootjate kasuks rääkisid eestimaine toodang ja kvaliteet.

„Kauplejad saavad osta endale müügipileti välilettidele, kuhu on oodatud kõik Eesti väiketootjad," sõnas Vakra. Maiväljale selline lahendus ei sobi, sest välitingimustes pole suurt kogust lilleseemneid ja lõikelilli kõige mõttekam müüa.
Nõmme linnaosavalitsuse kinnitatud kioskikonkursi võitjate hulgas leidub nii füüsilisest isikust ettevõtjaid kui ka suuremaid ettevõtteid.

Näiteks läinud kuul koos linnaosavanema Rainer Vakraga Nõmme pensionäridele esinenud Oliver Kruuda saab oma šokolaadivabrikule rentida 21,5-ruutmeetrise turuboksi hinnaga 110 krooni ruutmeeter. Kõrvalboksis samal pindalal pagaritooteid müüma hakkav Fontex Trade maksab ruutmeetri eest aga 130 krooni.

Keskmiseks ruutmeetri kauplemispinna hinnaks saabki Nõm­me turul 130-150 krooni, kuid on kaupmehi, kes maksavad sellest kaks korda suuremat tasu.

Nii hakkab FIE Uljana Zajets müüma piima, piimatooteid ja majoneese 20,9-ruutmeetrisel müügiboksis, mille ruutmeetri hind ulatub 263,2 kroonini - see on rekord. Palju ei jää maha lihatooteid müüv Laane Kaubandus OÜ, mis maksab kuueruutmeetrises müügiboksis ruutmeetri eest 240 krooni.

Turg avatakse 15. mail.