"Nagu teada, siis Mustamäe kortermajade ümbruses olev maa kuulub linnale. Elanikud pargivad autosid majade ees. Kolm päeva järjest on mupo käinud ja trahve teinud. Trahvimise alus on see, et autod pargivad ilma omaniku loata linna maal," kirjeldas Delfi poole pöördunud Mustamäe elanik Priit.

Kui Priit ise Mustamäe linnaosa valitsusse pöördus, teatati talle, et porine maajupp, kus autod pargivad, on haljasala, mis on ette nähtud lastele mängimiseks ja seepärast ei luba nad seal parkida. "Ehk siis nad teavad, et peaksid ehitama parkla või andma seal parkimiseks loa, aga seda nad ei tee," on Priit nördinud.

Kaebus ajab imestama

Mustamäe linnaosa vanema asetäitja Indrek Ahlberg avaldas imestust, et kui tavaliselt pöördutakse linnaosavalitsuse poole kaebusega parkimise kohta haljasaladel, sest hooletu autoomanik on paigutanud sõiduki kas kahe rattaga või lausa kogu auto haljasalale, siis praegusel juhul on kaebus erandlikult vastupidine.

"Haljasalal parkimine toob teatavasti kaasa murukasvu peatumise ning ilmastikust sõltuvalt tekivad kas porimülgas või tihti ka inetud roopad. Tulenevalt Tallinna heakorra eeskirjast, on haljasala ja murukamara rikkumine väärtegu, millises teo eest on ettenähtud ka rahaline karistus," kommenteeris Ahlberg. Ta lisas, et seliste rikkumiste menetlemine on Tallinnas Munitsipaalpolitsei (mupo) pädevuses ning nende kohustus ongi jälgida sõidukite nõuetekohast parkimist Tallinnas.

"Siinkohal peab rõhutama, et linnaosa valitsus ei käsuta ega kamanda mupo töötajaid. Olen näiteks isegi saanud neilt trahvi Tallinna kesklinnas valesti parkimise eest," vastas Ahlberg lugeja väitele, et mupo ei saa midagi teha, kui linnavalitsusest tuleb tellimus.

Parkimiskohad korda

"Tallinna linn on algatanud projekti "Hoovid korda". Selle kohaselt saavad korteriühistud projekti raames taotleda parkimiskohtade rajamiseks toetust. Sellisest võimalusest on Mustamäe korteriühistuid korduvalt informeeritud ja osalemine projektis on aastaid olnud väga aktiivne," sõnas linnaosa vanema asetäitja.

Tallinna munitsipaalpolitsei ameti juhataja Raik Saart ütles, et seadus keelab haljasalal parkimise ning kui autojuht seda teeb, rikub ta seadust. "Mida peab tegema korravalve, ehk siis antud juhul mupo? Vaatama läbi sõrmede?" küsis Saart.

Viimasel ajal on mupol peaaegu 30 protsenti kõikidest parkimiskorra rikkumise menetlustest seotud väljakutsetega (kaebustega), kus avaldaja ei ole rahul, et sõiduk on pargitud haljasalale, kõnniteele, värava ette või mõnda muude kohta, kus see ei ole lubatud. "Kas me peaksime neid väljakutseid eirama? Põhimõttel, et las rikuvad pealegi. Sõiduki parkimine on sõiduki juhi mure."

Rääkides konkreetselt Mustamäel olevatest korteriühistutest, toob Saart näiteks mitmed edumeelsed korteriühistud osalenud Tallinna korraldatud programmides "Õued korda" ning ehitanud oma kulu ja kirjadega ühistu liikmetele vajalikul arvul parkimiskohti.

Ühistu liikmetel puudub üksmeel?

"Probleemides on need ühistud, kus ühistu liikmed ei suuda üksmeelt leida. Autoomanikud tahaksid parklaid rajada, need, kellel autot ei ole, ei taha sellest midagi kuulda. Seetõttu ei saa ka ühistu juhtkond otsustavat lahendust leida. Ja jääbki, et sõidukeid tuleb juurde aga parkimiskohti mitte. Siis jäetaksegi auto sinna kuhu ta ära mahub. Kui mupo inspektorid alustavad parkimiskorra rikkumise kohta menetlust, siis lõpuks on nemad süüdi, et parkimiskohti ei jätku. Loota, et keegi tuleb korteriühistute jaoks parklaid ehitama, on alusetu. Tuleb endil asi ette võtta ja parkla sobivas suuruses välja ehitada. Muud nõu ma anda ei oska, või siis jätta sõiduk sinna, kus selle parkimine on lubatud," ütles Saart.

Loo kokkuvõtteks ütles Mustamäel elav Priit, et kui alguses käis mupo ainult õhtuti trahve tegemas, sekkus majarahvas ning väidetavalt jooksid mupo töötajad minema. "Nüüd aga on nad kavalamad ja käivad varahommikul, kui inimesed veel magavad. Kui mupo käest uurisime, miks nad seda teevad või kuhu inimesed parkima peavad, ütlesid nad, et tellimus tuli linnavalitsusest ja nemad ei saa midagi teha," kirjeldas Priit.

Küsimusele, miks on mupo valinud trahvimiseks sellised ajad nagu hilisõhtu või siis varahommik, Delfi vastust ei saanud.