Detailplaneering loob võimaluse ehitada Gonsiori ja Laikmaa tänava nurgal asuvale alale Eesti Kunstiakadeemia tarvis kuni 16 maapealse ja kahe maa-aluse korrusega õppehoone. Seal paiknenud Eesti Kunstiakadeemia amortiseerunud hooned on nüüdseks lammutatud, teatas Raepress.

„Tegemist on linnaehituslikult väga väärika kohaga linna südames ning avaliku huvi seisukohast väga olulise planeeringuga,“ ütles abilinnapea Taavi Aas.

Detailplaneeringu eesmärgiks on tagada avalik-õigusliku ülikooli tegevuse jätkumine ajaloolises asukohas. Uude õppehoonesse on võimalik mahutada tänapäeva nõuetele vastav ruumiprogramm, mis võimaldab koondada kogu akadeemia õppetegevuse ühte hoonesse ning seeläbi õppetingimused üliõpilaste ja õppejõudude jaoks paremaks muuta.

Planeeringuala paikneb Tallinna vanalinna muinsuskaitseala kaitsevööndis ja muinsuskaitseala vaatesektoris, ühtlasi jääb suurem osa planeeritud maa-alast arheoloogiamälestiseks tunnistatud ja 13.-16. sajandist pärinevale asulakohale ja asulakoha kaitsevööndisse.

Planeeringuala kontaktvööndis paiknevate hoonete korruselisus jääb vahemikku 3–27 korrust.

Eesti Kunstiakadeemiale uue õppehoone projekteerimiseks koostati ruumiprogramm ja korraldati avalik rahvusvaheline arhitektuurivõistlus.

Kavandatud kuni 16 maapealse korrusega koolihoone on paigutatud alale selliselt, et A. Laikmaa ja Gonsiori tänava nurgale on võimalik rajada avalik linnaväljak.

Võrreldes kehtiva planeeringuga on hoonetest vaba ja avalikult kasutatav ala uue detailplaneeringu kohaselt suurem.

Kinnistute ühendamise teel moodustatavale krundile ehitusõiguse määramisel on aluseks võetud rahvusvahelisel arhitektuurivõistlusel esimese preemia saanud projekt ART PLAZA, mille autoriteks olid arhitektuuribürood SEA ja EFFEKT Taanist.

Tallinna Linnaplaneerimise Amet ja Tallinna Kesklinna Valitsus panevad vastuvõetud detailplaneeringu lähiajal avalikule väljapanekule ning korraldavad seejärel detailplaneeringu avaliku arutelu.