„Meil ei ole hetkel infot selle summa osas, mida haridusministeerium on kavandanud munitsipaalkoolide õpetajate palkadeks,“ kõneles Võigemast. „Kui see summa on sama suur kui ta oli eelmisel aastal, siis põhimõtteliselt tähendab see seda, et õpetajate astmepak saab olla samal tasemel kui tänavu.“

Võigemast rõhutas, et omavalitsus saab õpetajatele maksta palka selles ulatuses, millele on riigieealrves kate ette nähtud.

Võigemasti sõnul on kohaliku omavalitsuse ootus, et haridusministeerium ja valitsus või parlament annaks rahalise katte mitte ainult kooliõpetajate palkadeks, vaid ka lasteiaiaõpetajate, raamatukogutöötajad ja sotsiaaltöötajate palkade maksmiseks.

„Tõenäoliselt me saame esmaspäeval teada haridustoetuse numbri, sealhulgas õpetajate palga üldnumbri, mis esialgu on indikatiivne, sest ametlik õpilaste arv selgub 10. novembris seisuga ja selle pinnal tehakse täpsed arvutused,“ selgitas ta.

Võigemasti sõnul saavad esmaspäeval üldraamid paika ja selgub see summa, millega riigikogu kultuurikomisjon tegelema hakkab.

„Hariduskorralduse teemal on olnud palju emotsioone,“ möönis ta. „Ei tahaks, et keegi läheks ärevusse, kõigi osapoolte huvi on see, et lapsed saaks ka 1. jaanuaril kooli ja et nad saaks koolist hea õpetuse ja et neil oleks koolis turvaline.“

KOV tulubaas tuleb taastada

„Me tahame, et valitsus ja parlament ütleks oma selge sõna ka selles osas, kuidas taastatakse kohalike omavalitsuste tulubaas 2009. aastal ära võetud üksikisiku tulumaksu osas,“ lisas Võigemast. Ta meenutas, et vanas rahas oli see 750 miljonit krooni.

„Kui kohaliku omavalitsuse tulubaas taastatakse, siis on meil üldse mingisugune alus palgalubadusi anda. Meie poolt vaadatuna on oluline, et koalistioonipartnerid võtaksid tõiselt tulubaasi taastamise teemat.“

Koolivõrgu korrastamine palgaraha ei anna

Võigemasti sõnul ei saa palkadeks raha koolivõrgu korrastamisest, sest viimane eeldab tõsiseid ja sisulisi läbirääkimisi ning haridusministri ettepanek on pikema väljundiga.

„Kohalikel omavalitsustel ei ole ühtegi põrandaalust kooli, olgu need linna või maakoolid, nad töötavad haridusministeeriumi antud koolitusloa alusel ja koolivõrgu korrastamine saab toimuda alles järgmise aasta kevadel. See ei saa puudutada kuidagi palgatõusuteemat 2012. aastal," kõneles ta.

„Lahendus saab tulla ainult rääkides, rääkides, rääkides ja läbirääkides. Hästi keeruliseks läheb olukord siis, kui strateegilisi lahendusi eeldavaid küsimused üritatakse operatiivahenditega teha.“

Samas tõdes Võigemast, et koolivõrgu korrastamine seisab ees. Tema sõnul on omavalitsusliidud taotlenud haridusministeeriumilt koolivõrgu korrastamise ettevalmistamiseks sotsiaalmajandusliku analüüsi maakondade kaupa.

„Ministeerium võttis seda tõsiselt ja need analüüsid on kõigi maakondade kohta olemas. Nüüd on aeg võtta need tööd laua peale, läbi arutada. Üks osa analüütilisest eeltööst on ära tehtud, mille pinnalt saab edasi minna. Pikad arutelud koolivõrgu osas seisavad ees.“