EKA poolt ehitusloa taotlusega menetlusse antud ehitusprojekt vastas sisult ja vormilt ehitusloa väljastamiseks esitatud nõuetele ning detailplaneeringuga kehtestatud linnaehituslikele ja arhitektuursetele nõuetele.

„Oluliseks asjaoluks ehitusloa väljastamise otsustamisel kujunes detailplaneeringus sätestatud nõue, et hoone maapealsete osade püstitamiseks ehitusloa väljastamise eelduseks on kokkulepped isikutega, kelle insolatsioonitingimused vähenevad alla standardis soovitatud normi või vastavate kinnisasjade sundvõõrandamine riigi poolt,“ ütles linnaplaneerimisameti juhataja Anu Hallik-Jürgenstein.

Tänaseks on vaidlus üles jäänud kahe korteri osas Kivisilla tn 4 // Tartu mnt 7 äri- ja eluhoones, mille omanikuks on Ester Palm. Ehitusloa menetluse käigus on Tallinna Kesklinna vanema initsiatiivil korraldatud mitu kolmepoolset kohtumist, mille eesmärgiks on leida osapooli rahuldav kompromiss vaidlusküsimuste lahendamiseks.

Läbirääkimiste tulemusena on muudetud EKA uue õppehoone projekti selliselt, et hoone vundamendi rajamiseks vajaliku sulundseina toestamiseks on loobutud diagonaalsetest injektsioonivaiadest, mis ulatunuks naaberkinnistule.

Insolatsiooniküsimustes paraku sellist läbimurret ei saavutatud. Vaatamata EKA poolt tehtud erinevatele pakkumistele on Ester Palm isiklikult ja tema esindajad nendel kohtumistel, aga ka ajakirjanduses, korduvalt väitnud, et insolatsiooniküsimused on teisejärguline küsimus, mille osas kompromiss oleks põhimõtteliselt võimalik, ent keeldunud lahendusi arutamast kuna ta soovib, et hoonet ei püstitataks detailplaneeringuga ettenähtud asukohale.

Selline lahendus oleks linnaruumiliselt sobimatu, ei tagaks ehitustehniliselt ja linnaehituslikult soodsamaid tingimusi naaberhoonetele, sh. ehitiste püsivuse ning standardikohase insolatsiooni tagamise osas (maapealsete ehitusmahtude nihutamine ei tooks kaasa maa-aluste ehituskonstruktsioonide, sh sulundseinte asukoha muutmist), samuti eeldaks see uue detailplaneeringu koostamist.

Leidnud, et Ester Palmi poolt esitatud nõudmised antud menetluses on saavutatavat eesmärki silmas pidades ebaproportsionaalselt koormavad ja tuginedes informatsioonile, et haridus– ja teadusministeerium on algatanud sundvalduse seadmise vaidlusaluse kahe korteri osas insolatsiooni vähenemise talumiseks ning lähtudes asjaolust, et ehitusloa olemasolu on oluline EKA hoone ehitamise ajakavas püsimise tagamiseks ja rahastamisotsuste langetamiseks, pidas Tallinna linnaplaneerimise amet võimalikuks väljastada ehitusloa järgmise tingimusega: maapealsete hooneosade ehitamist võib alustada, kui on sõlmitud kokkulepped isikutega, kellele kuuluvates (elu)ruumides väheneb insolatsiooni kestus võrreldes olukorraga, kui planeeritud maa-alal asusid Eesti Kunstiakadeemia hooned, alla Eesti standardis EVS 894:2008 „Loomulik valgustus elu- ja bürooruumides“ soovitatust või on jõustunud vastav kinnisasjade sundvõõrandamise (sundvalduse seadmise) otsus.