“Metropoliit Stefanus vastas minu saadetud töömeilile, kus ta mõistab hukka kõik totalitaarsed riigikorrad, avaldas kurbust viimasel ajal toimunu üle, toetas isa Andrease ettepanekut ning usub, et põhjalikum teave ristil on asja sisuliselt lahendanud ja rahu tagasi toodud,” lausus Kuressaare abilinnapea hariduse ja kultuuri alal Tiina Talvi ajalehele Meie Maa.

 “Linnavalitsus pole metropoliit Stefanusele ametlikku kirja saatnud, kuid mina pöördusin meili teel seoses mälestusristi paigaldamise protseduuriga konsultatsiooni saamiseks.”

Meie Maa andmetel oli kirja saatmise viis metropoliit Stefanust häirinud ning mingit eksimust ta mälestusristi tahvli õnnistamata jätmisel Kuressaare Püha Nikolai koguduse preestril isa Andreasel ei näinud. 

Metropoliit Stefanuselt ei õnnestunud Meie Maal eile kommentaari saada, kuna ta viibib välislähetuses.

Isa Andreas lausus, et ta vestles antud teemal metropoliit Stefanusega ning Pärnu ja Saare piiskopkonna piiskopi Aleksandriga.

“Oleks ma eksinud mingite kirikukaanonite ja kiriku õpetuste vastu, siis oleks pragamine normaalne olnud, aga nad ei saanud mulle etteheiteid teha milleski,” lausus isa Andreas. “Nad mõistsid igal juhul minu teguviisi ja toetasid. Kirikus ei ole parteipoliitikat.”

Tunnustuseks isa Andrease aastatepikkusele heale tööle on ta alates 1. oktoobrist ametlikult Kuressaare kiriku esipreester.

Mälestusristi kirjaplaadi ümber tekkis skandaal 23. septembril, kui isa Andreas jättis tahvli õnnistamata põhjusel, et sellelt oli välja jäänud sõna “kommunismi”. Seetõttu polnud aru saada, kes massimõrva toime panid. Hiljem paigaldas linn mälestusristi tagaküljele vastava lisatahvli.