Sõrve säärel elav linnumees Mati Martinson rääkis, et kohtas esimesi õliseid aule ja üht määrdunud krüüslit jõululaupäeval, kirjutab Eesti Päevaleht.

„Praeguseks on nähtud ligikaudu seitsetkümmet vähem või rohkem õliga määrdunud lindu,” sõnas Martinson.

Enamik musta saastaga määr­dunud sulelistest on aulid.

„Üritame määrdunud linde püüda, kuid see on keeruline, sest nad on veel väga erksad. Vaid üks aul on õnnestunud meil kätte saada,” rääkis Martinson, nentides, et viimaste kuude jooksul on see juba neljas kord, kui Sõrve säärele on ilmunud õlised linnud.

Martinsoni kinnitusel on tõsisemalt määrdunud ja kaldale konutama jäänud linnud juba kas ise või siis kotkaste ja rebaste läbi otsa saanud. Ka juhtunu uurimisega tegelevale keskkonnainspektsioonile (KKI) anti reostusproovide võtmiseks lõpnud aul, kelle üks tiib oli paksult õliga koos ja keha külge kleepunud.

„See näitab, et ta ei saanud siia kuskilt kaugelt lennata — kõik pidi läheduses juhtuma,” osutas Martinson.

KKI avalike suhete nõunik Leili Tuul ütles, et reostusjuhtumi uurimiseks alustatakse menetlust. Ühtegi alust reostuse põhjustajana inspektsioon kahtlustada ei oska. Tuul viitas, et patustajat leida on keeruline, kuna õlilaiku või reostusjääke pole võrdlus­proovide saamiseks rannikult avastatud.

Tema kinnitusel on linnud määrdunud ilmselt raske kütteõli ehk masuudiga, mida kasutavad eelkõige suured kauba- ja kalalaevad.

Looduskaitsekeskuse Saare regiooni direktori Tõnu Talvi sõnul toimetatakse kõik määrdunud linnud, keda õnnestub kinni püüda, edasiseks turgutamiseks Nigula metsloomade taastuskeskusesse.