„Selliste asjade pärast on väga piinlik ja loodan, et uues koosseisus on kõik normaalsed inimesed,“ avaldas Pakosta lootust.

Meenutamist väärib eurotsooniga liitumine

Pakosta hinnangul võiksid ajaloolased lõpetanud riigikogu tööst meenutamisväärseks pidada kindlasti vähemusvalitsuse olukorras riigieelarve kärpimist ning eurotsooniga liitumist.

„Ükski neist pole ju eraldivõetuna midagi ajalooliselt erilist, kõik kolm pigem üksteist välistavat asjaolu ühekorraga aga on märkimisväärne,“ põhjendas Pakosta.

Pakosta tõi välja, et talle isiklikult meeldis ka see, et pensione, õpetajate palkasid ning toimetulekutoetust suudeti tõsta, peretoetusi põhiosas ka kärpekääridest säästa.

„Aruteludes jõuti väga oluliste teemadeni, millest seni polnud räägitudki,“ meenutas ta tööd riigikogu eelmises koosseisus.

Ta tõi näiteks pensionisüsteemi ebaõigluse, mida nüüd vanemapensioni abiga õiglasemaks hakatakse muutma ja hariduse, eriti kõrghariduse ebaühtlase ja majanduslikest oludest piiratud kättesaadavuse, mis samuti uue koosseisuga lahendused leiab.

Ta lisas, et kaasa peab aitama ka uue põhikooli- ja gümnaasiumiseaduse käimalükkamine.

Pensioniea tõstmine oli valus ja rõõmutu otsus

„Pensioniea tõstmine oli valus ja rõõmutu otsus, ent inimestel on parem, kui sellistest asjadest antakse varem teada,“ märkis Pakosta. „Oleks olnud autu jätta see argpükslikult uuele koosseisule otsustada, ja mul on hea meel, et poldud argpüksid.“

„Aga hea meel on mul selle üle, et tervena elatud aastate arv Eesti inimestel on kasvav number, selle nimel tasub uuelgi riigikogul ennast senisest ehk enamgi kokku võtta,“ leidis Pakosta, kes peab seda küll keeruliseks ja pika vinnaga teemaks, mille nimelt tuleb seda enam tööd teha.

Loodab erinevate arvamustega arvestamist

Uus riigikogu koosseis peaks pakosta sõnul alustama antud lubaduste täitmisest ja seejuures võiks senisest rohkem ära kuulata erinevaid arvamusi.

„Kui uuel koosseisul jätkub rohkem julgust eri arvamused ära kuulata ja parima lõpptulemuse huvides paindlikult tegutseda, siis olekski see parim näide riigimehelikkusest,“ põhjendas ta.

„Aga kuna ärakuulamist ja eri osapooltega arvestamist peetakse naiste tugevamaks omaduseks, siis võib ka öelda, et loodan parimas mõttes riiginaiselikule riigikogule.“