Pakosta kirjutas oma blogi sissekandes, et aktiivselt nõutavad suuremaid rühmi mõned lasteaiajuhid ja omavalitsustegelased, sest lasteaiale kaasneb iga lapsega "pearaha", rohkem lapsi saab reaalselt lasteaiakoha, järjekorrad lühenevad.

Teiselt poolt on olemas piir laste mõistlikul arvul täiskasvanu kohta ja kolmandaks on olemas ka vastav seadus ja määrus.

"Ühel täiskasvanul on loomupärane võimekuse piir, mitut last ta korraga kasvatada, lohutada, potitada ja harida jõuab," tõdes Pakosta.

Seetõttu pole tema sõnul imestada, et koolieelse lasteasutuse seaduses on piiritletud, et sõimerühmas ei tohi olla rohkem kui 14 last ning kuni 20 aiarühmas.

Sõimerühmades peab iga seitsme lapse kohta olema vähemalt üks täiskasvanu ja aiarühmades peab iga kümne lapse kohta lastega tegelema samuti vähemalt üks täiskasvanu. Ehk kaks õpetajat ja üks abiõpetaja.

"Seega kehtivad meil lasteaedades laste ja täiskasvanute osas kohustuslikud suhtarvud, mis enam-vähem vastavad ka Euroopa Liidu soovitustele," tõdes Pakosta.

Hoolekogu ettepanekul võib laste arvu rühmas suurendada

Pakosta toob välja, et hoolekogu ettepanekul on valla- või linnavalitsusel õigus lapse arenguks vajalike tingimuste olemasolu korral suurendada laste arvu sõimerühmas kuni kahe lapse võrra, lasteaiarühmas kuni nelja lapse võrra ning liitrühmas kuni kahe lapse võrra.

Tema sõnul tuli rühma suurendamise ettepanek peamiselt sellest, et osad lapsed on küll rühmas kirjas, ent ei käi kogu aeg kohal või käivad osaajaga.

Tegelikkus on midagi muud

"Tegelikult pole lapsevanemad ja ka lasteaiaõpetajad sageli kaugeltki rahul tegeliku olukorraga," tunnistas Pakosta.

"Voodeidki ei jätku. Neli last magavad välivooditel. Pärast rühma suurendamist ei jõua õpetaja enam nendega tegeleda, lapsi kasvatada ja õpetada, potitada ja riietada," viitas Pakosta kirjadele, mida ta on saanud lapsevanematelt.

"Lapsed jäävad sagedamini haigeks, kuna nüüd on and nii tihedalt koos. Enam ei käi lapsed peale lõunat õues, kuna keegi ei jõua neid riietada - istuvad rühmas ja vahivad telekat. Ja nii edasi."