„Koertega peetava ajujahi ajal on metsloomad tavapärasest liikuvamad,“ ütles EJS-i president Margus Puust. „Sageneb nende ilmumine sõiduteedele ja seda eriti nädalavahetustel, mil ajujahid toimuvad. Seetõttu kutsume liiklejaid suuremale tähelepanelikkusele. Täiskasvanud põder kaalub kuni 500 kilo ja kokkupõrge temaga võib olla mõlemale poolele väga tõsiste tagajärgedega."

Keskkonnaagentuuri spetsialistide soovitusel tuleks algaval jahihooajal küttida Eestis 7430 põtra, 2130 punahirve ja 19 700 metskitse.

Riikliku tauditõrje komisjoni otsus näeb ette, et 2017. jahiaasta lõpuks peaks metssea asustustihedus langema tasemele kuni 1,5 isendit tuhande hektari kohta, mis tähendab 7550 metssea küttimist.

„Sügisene ajujahihooaeg on olnud jahimeestel pikaajaline traditsioon, mille eesmärk on tagada uluksõraliste kokkulepitud optimaalne arvukus“, selgitas EJSi tegevjuht Tõnis Korts. „Madalam arvukus aitab vähendada nii ulukikahjusid kui ka nendega seotud õnnetusi teedel."

Lõplikud küttimismahud selguvad maakondlikes jahindusnõukogudes, kus on esindatud riik, RMK, maaomanikud ja jahimehed.

Jahieeskirja järgi kestab ajujaht põdrale 15. detsembrini, metskitsele 31. detsembrini, punahirvele 31. jaanuarini ja metsseale jahikoeraga 31. märtsini.

Foto: Eesti Jahimeeste Seltsi pressiteatest

Viis nõuannet ohutuks liiklemiseks ajujahi ajal

* Ole eriti tähelepanelik päikesetõusu ja -loojangu eel, mil metsloomad on aktiivsemad! Ettevaatlik tuleb olla nädalavahetusel piirkondades, kus võib jaht toimuda. Paljudes jahiseltsides on kasutusel märk “Ettevaatust, jaht!”, mis annab märku jahi toimumise kohta.

* Liiklusvahendiga metsapiirkonnas sõida sellise kiirusega, et looma teele ilmudes saaks turvaliselt kiirust vähendada või sõiduki peatada.

* Kui ulukid ületavad sõiduteed, siis peatudes tuleks sõidukil lülitada sisse ohutuled, et kaasliiklejatele märku anda.

* Kui metsloom ületab sõidutee, siis arvesta alati, et ta ei pruugi olla üksi ja peagi võivad ilmuda teine, kolmas jne.

* Kütiliin (reas seisvad jahimehed) ei asu aktiivselt kasutatud teedel. Metsas liikudes ja kütiliini kohates tuleb jätkata aeglaselt liikumist ja eemalduda.