„Seal nad sõitsid, see on tõsi, viimased teated tulid Damaskusest. Rohkem me asja huvides ei kommenteeriks,“ ütles Regio kartograafiaosakonna juhtaja Leida Lepik.

Lepik, kes on ka ise Liibanonis käinud, kinnitas, et kindlasti ei olnud tegu pea ees vette hüppamisega. „See oli väga põhjalikult planeeritud reis.“

„Muidugi tuleb olla sealsetes riikides olla ettevaatlikum ja arvestada rohkem kohalikke olusid, aga sama moodi võib mõnes Euroopa riigis reisides midagi halba juhtuda, selle eest ei ole me kunagi kaitstud,“ rääkis Lepik.

Sõbralikud inimesed

Lepiku sõnul on nii Süüria, kui ka Liibanoni inimesed väga sõbralikud. „Mina olen ise ka käinud omal käel Süürias mitu korda ja korra ka Liibanonis. Kõik läks tookord väga hästi,“ jutustas ta.

„Tegu on väga sõbralike inimestega ja lahkete teenindajatega. Nagu Jaangi Süüriast teada andis, et Süüria inimesed on tõesti väga sõbralikud. Iga päev on neid kutsutud paar korda kohvi või matet jooma.“

Lepiku sõnul mõjutab selline pantvangistamine liibanonlaste toimetulekut, sest nüüd enam ei julge paljud turistid riiki minna. Tegu on ilusa ja toreda Vahemere maaga, kus on väga head toidud ja teeninduskultuur, uhked hotellid ja suusakuurortid. Turist tunneb end seal väga mugavalt.

"Liibanoni turismiettevõtjatest väga kahju, sest nemad ei ole ju süüdi, et selliseid asju juhtub. Kindlasti ei aita see lugu nende ärile kaasa,“ leidis Lepik, kelle sõnul on vale öelda, et Liibanoni ei tohi reisima minna.