„See teema on julgeolekujõudude üks tähtsaim prioriteet,“ vahendas Liibanoni inglisekeelne portaal The Daily Star Mikati sõnu. Ühtlasi lubas ta, et Liibanon jagab Eestiga uurimise käigus kogutud andmeid ja on valmis igakülgseks koostööks Eesti korrakaitsjatega.

Paet avaldas Liibanoni ajakirjanike küsimustele vastates lootust, et kahe riigi efektiivne koostöö röövitud eestlaste vabastamiseks jätkub ka uue valitsuse ametiajal. „Meie peamine eesmärk on vabastada röövitud eestlased, et nad saaksid pöörduda tagasi oma koju,“ lausus Paet Liibanoni ajakirjanikele.

Välisminister Urmas Paet kohtus täna Beirutis Liibanoni presidendi Michel Sulaymani ja eelmisel nädalal ametisse asunud uue valitsuse peaministri Najib Mikati, välisministri Adnan Mansouri, siseministri Marwan Charbeli ning kaitseväe juhataja kindral Jean Kahwagi ja teiste Liibanoni ametiisikutega.

Välisminister Paeti sõnul kinnitasid Liibanoni vastselt ametisseastunud valitsuse liikmed eesotsas peaminister Mikatiga, et seitsme Eesti kodaniku vabastamine ning nende kojujõudmine on ka uuele valitsusele äärmiselt oluline.

„Liibanoni uue valitsuse esindajad mõistavad, et inimrööv jätab jälje Liibanoni renomeele ning mõjutab turismi ning kogu majandust. Seetõttu soovitakse see juhtum võimalikult kiiresti lahendada. Ka on selge, et tähelepanu seitsme eestlase röövimisega seonduval püsib juhtumi lahendamiseni,“ lisas ta.

Paet ütles kohtumistel, et Eesti hindab senist koostööd Liibanonis röövitud Eesti kodanike leidmiseks. „Aga Eesti eesmärk on röövitud eestlaste juhtumile positiivse lõpplahenduse leidmine ning röövitute jõudmine koju. Alles siis on võimalik anda lõplikke hinnanguid,“ märkis ta.

Eesti välisministri sõnul on tervitatav, et pärast kuudepikkust läbirääkimiste perioodi on Liibanonis ametis uus valitsus. „See tugevdab stabiilsust riigis ning on oluline koostöö jätkumisel Liibanoni võimudega. Samas on Liibanoni politsei- ja julgeolekuorganisatsioonid ka seni Eestiga tihedat koostööd teinud ning see jätkub,“ sõnas Paet.

Ka Liibanoni president Sulayman ütles kohtumisel Paetiga, et Liibanoni teenistused tegelevad eestlaste röövimise lahendamisega kuni Eesti kodanikud on kodus tagasi.

Kohtumistel presidendi ja peaministriga oli juttu ka olukorrast Süürias. Paeti sõnul hoiavad Liibanoni juhid kontakte ka Süüria juhtidega, et tagada vajadusel Süüria-poolne koostöö juhtumi lahendamiseks.

Paet rääkis kohtumisel välisminister Mansouriga ka Eesti-Liibanoni kahepoolsete suhete tihendamisest. „Sel eemärgil oleks otstarbekas sisse seada regulaarsed poliitilised konsultatsioonid,“ ütles ta.

Välisminister Paeti sõnul jätkab Eesti lisaks Liibanonile koostööd ka piirkonna teiste riikidega röövitud eestlaste leidmiseks, vahendas välisministeeriumi pressitalitus.