Liibanoni ajalehega Daily Star kõnelenud julgeolekuallikas kinnitas, et praegu käib otsing lähtudes oletusest, et turistid on veel Liibanonis, vahendavad ERR uudised.

Süürialt pole siiani abi küsitud muu hulgas selleks, et "süükoormat mitte Damaskusele veeretada", ilmselt heanaaberlike suhete hoidmise eesmärgil.

Ühe teooria kohaselt röövis eestlased Palestiina Vabastusrinne (PFLP-GC), mille kõrgemad võimukandjad on aga seotust eitanud.

Julgeolekuallikas ütles Daily Starile, et Liibanoni võimud ei saa kuidagi minna valitsuse kontrolli alt väljas olevaile aladele PFLP-GC baase kontrollima, see võimetus segab üksjagu ka juurdluse käiku.

Paet: selliseid kriise lahendatakse rahvusvahelise koostööga

Täna hommikul jõudis Beirutisse Eesti välisminister Urmas Paet.

„Arvestades seda, kui tihedalt me oleme kontaktis Liibanoni võimudega, siis kindlasti on vajalik ka see, et kontakt oleks vahetu,“ põhjendas Paet oma visiiti Kuku raadiole antud intervjuus. Tema sõnul on vajalik kohtuda nende inimestega näost näkku, kes selle olukorra lahendamisega kohapeal tegelevad.

Välisministri kinnitusel on Eestil neid inimesi, kes piirkonda tunnevad ja neid on ka väga palju partneritel, kellega Eesti välisministeerium on algusest peale väga tihedat ja vahetut koostööd teinud. „Ei ole võimalik kõiki detaile üksikasjalikult arutada,“ sõnas ta. „Selliseid kriise on Euroopa riikide puhul alati lahendatud rahvusvahelises koostöös.“

Viimaste päevade jooksul oleme kuulnud erinevaid jutte ja spekulatsioone, mida ministri sõnul tõsiselt võtta ei saa. „Öelda täna täie kindlusega, et keegi on võtnud need inimesed kinni kindlal põhjusel, seda ikkagi kinnitada ei saa,“ lausus ta. "Põhimõttelist muudatust eestlaste otsimisel veel ei ole," tunnistas Paet. Samas pole tema sõnul põhjust lootust kaotada.

„Kõigi nende päevade jooksul on igasugu anonüümsed asjamehed andnud oma hinnanguid ja on üritatud tuua paralleele varasemate inimröövidega,“ kõneles Paet. Ta meenutas, et on toodud näiteid, kus röövijad on andnud endast märku mõni tund pärast röövi ja ka näiteid, kus alles nädalate pärast.

Kui keegi üritab teha järeldusi sellest, et viis päeva on röövijate poolt olnud vaikus, siis need inimesed üritavad välisministri sõnul rahuldada vaid oma edevust ja on parem, kui selliseid kommentaar üldse ei kuulataks.