Facebookis puhkes eile Jaak Aaviksoo (IRL) seinal järjekordne vaidlus selle üle, kas IRLi madalapalgaliste maksuvabastus on mõistlik või mitte. Ühel hetkel teatas Ligi järsku: "Maksusoodustused on OECD ülekinnitusel halb valik sotsiaalprobleemi lahendada. Kindlasti ei lahenda ta vaesuse probleeme, sest vaesemad ei maksa tulumaksu."

Ligi selgitas seejärel, et viis vaesemat leibkonnadetsiili ei maksa Eestis tulumaksu. Detsiil tähendab 1/10 ehk Ligi väitel ei maksa pooled leibkonnad Eestis tulumaksu.

Ligi produtseeris oma väite kinnituseks ühe graafiku. 

See graafik tekitas väitlejates kohe kahtluse, et Ligi andmestikus olevad 40 protsenti maksude mittemaksjaid tähendab tegelikult pensionäre ja alaealisi, kes tõesti ei maksa ei tulumaksu ega sotsiaalmaksu.

Ligi eitas seda. "Lapsed ja enamus pensionäre ei puutu asjasse. Tegu on 660 000 tulu deklareerinutega. Selge, et võime vaeseks kuulutada rahva enamuse ja siis kangelaslikult probleemiga võidelda, aga rikkamaks ühiskond sellest ei saa ja sotsiaalpoliitikat tuleb täpselt ajada," kirjutas Ligi.

Ligi väited ei andnud ikkagi teistele väitlejatele rahu. Kuidas saab IRLi maksuplaani kulu eelarvele olla üle saja miljoni suur, nagu Ligi on ise varem väitnud, kui sellesama maksuplaani sihtgrupp tegelikult praegu üldse makse ei maksa? Kunagi rahandusministri nõunikuna töötanud Aivo Vaske (IRL) kommenteeris, et neile saatis maksuamet 660 000 maksumaksja tabeli, kust on näha, et alumise viie detsiili makstud sotsiaalmaks on 360 miljonit ja tulumaks 180 miljonit eurot.

Ligi ei lasknud end kõigutada. "Maga rahulikult selle arvutusega. Sa ei pea võistlema ametliku arvutajaga. Mina pole võistelnud ei Sinu ega temaga, aga ta ütleb oma hinnangud kõigile ühe metoodika järgi, millest paremat eelarvekulude puhul pole," vastas Ligi.

Edasistele päringutele oma mõtteid selgitada vastas Ligi järgnevalt: "Aivo, sa sisendad endale oma partei tõde ja pane edasi. Mina vahendasin parteituid andmeid ja ei ürita sisendada midagi."

Vaidlus jätkus ka täna hommikul. Vaske ei saanud aru, kuidas saab 40 protsenti töötajatest olla sellised, kes ei maksa isegi sotsiaalmaksu.

"Tulu saajad, Aivo, mitte palga. Ära püüa olla ametlikust statistikast targem, keskendu oma partei jama sisule," vastas Ligi.

Vaske vastas, et Eestis on tulusaajaid koos pensionäridega palju rohkem kui 660 000, sest 660 000 on palgasaajaid. Rohkem Ligi selles vestluses ei osalenud.