Keskerakondlane Kadri Simsoni arvas riigikogus rahandusministrilt aru pärides, et kui Keskerakond oleks valitsuses, siis inimesed ei oleks nii palju valitsuse tegemiste pärast kannatanud. “Miks ülemaailmne finantskriis, mille tagajärjed Eestis maksis kinni Rootsi maksumaksja, ähvardab Eestis kujuneda märksa pikemaks ja vaevarikkamaks kui ülejäänud Euroopas,” päris Simson Ligilt.

“Võrrelge võrreldavaid,” leidis rahandusminister oma vastuses, et Eesti on kõige paremini võrreldav Läti ja Leeduga.

“Teie kahtlemata esindate Kreeka finantskultuuri, teie erakond — selles ei ole kahtlust. Te olete selle hoiakuga! Seda finantskultuuri esindab näiteks Pärnu linn, seda üritab tegelikult imiteerida Tallinn erinevates küsimustes. Aga sellel kultuuril on tugevad juured ka näiteks Lätis olnud ja nüüd ka Leedus on ilmnenud suuremad probleemid,” rääkis Ligi, et Läti ja Leed lasid oma eelarve defitsiiti, olles Eestiga sarnastes makromajanduslikes näitajates.

“Kas nad hoolisid oma inimestest selle tõttu rohkem? Ei, vastan ma. Sotsiaalsed probleemid neis kahes riigis on palju rängemad ja see, mis te ütlete, et kriis Eestis tõotab pikemaks kujuneda, on lihtsalt vale. See on lihtsalt vale,” lausus minister, mööndes samas, et Eesti probleemid on tõesti tõsised ja struktuursed, kuid ei saa öelda, et Eesti kriis venib pikemaks.

„Meie eesmärk on, et me võiksime õppida nendest riikidest, kes kriisist edukamalt välja tulevad,” vaidles Simson ministrile vastu. “Ja ei, ei tule edukamalt kriisist välja Kreeka! Ja keegi vähemalt Keskerakonna liikmetest ei räägi sellest, et me võiksime valida Kreeka tee. Me räägime seda, et me võiksime valida meile lähedasemate riikide tee, näiteks Soome tee. Soome, kes on juba üks kord, ja mitte 30-ndatel aastatel, vaid päris lähiminevikus läbi elanud väga ränga lama ehk majanduskriisi. Ja Soome teab, mis juhtub siis, kui kriisi hakata ravima kõigest tuima kärpimisega, see on väga lihtsustatud: kärbid, järgmise sammuna kaotad töökohti, järgmise sammuna kaotad maksuraha, siis jälle kärbid, juurde tuleb heitunuid. See on üks selline laboratoorium inimeksperimentide läbiviimiseks, millest ei võida riik ega inimesed.“