"See ei ole mingi konfliktne olukord, mida peab viivitamatult lahendama. Mitte miski ei sega tal välisministrina jätkata, kui ta kandideerib presidendiks," kommenteeris Jürgen Ligi.

Kaljuranna käitumine tekitab aga hulga küsimusi: "Keegi ei saa lihtsalt tõusta ministri laua tagant ja ust kinni lüüa. Asjad tuleb üle anda, miski ei saa jääda pooleli," sõnas Ligi.

Samuti on arusaamatu, miks Marina Kaljurand välisministri ametist lahkuma peaks. "Ministriportfelle ei jäeta lihtsalt niimoodi kabinetti," sõnas Ligi.

Kedagi ei saa sõrmenipsuga sellesse ametisse.
Jürgen Ligi

Haridus- ja teadusminister ei näe ka ühtegi põhjust, mis takistaks Kaljurannal - juhul, kui ta ei osutu presidendina valituks - välisminister edasi olla. "Presidendiks kandideerimine on normaalne demokraatlik võimalus igal inimesel. Et tekivad omad riskid selles, kes Kadriorgu läheb, on iseküsimus," sõnas Ligi.

"Kedagi ei saa sõrmenipsuga sellesse ametisse," ütles Jürgen Ligi, ja lisas, et riik vajab alalist välisministrit ja selleks tuleb valitsusjuhile anda aega läbirääkimisteks ja uue ministri leidmiseks.

"Hakkama ma saan sellega igal juhul: välissuhtlust on mul aastaid erinevates ministeeriumites olnud," nentis ka praegu välismaal viibiv Jürgen Ligi, kes on ka varem asenduse korras täitnud välisministri rolli. "Osaasendus on rutiin, see on korraline asendamine. Ei ole see mingi eriline asi ja minu isik ei mängi siin mingit rolli," jäi Ligi tagasihoidlikuks.

Kellele toob edu Kaljuranna ja Kallase võitlus?

Reformierakonda kuuluv Ligi näeb ebameeldiva asjaoluna seda, et kaks Reformierakonnaga seotud kandidaati(Siim Kallas ja Marina Kaljurand) omavahel võistlevad. "Kui kaks tugevat ühe erakonnaga seotud kandidaati omavahel võistlevad, võib lihtsalt kuidagi mingites kombinatsioonides Eesti saada väga kehva presidendi. Need võimalused on praegu olemas - see on probleem," sõnas Ligi.

Marina Kaljurand teatas täna, et soovib presidendiks kandideerida ja paneb välisministri ameti maha. Peaminister Taavi Rõivas on korduvalt kinnitanud, et ta ei kiirusta Kaljuranna lahkumisavalduse rahuldamisega.

Peaministrit ja ministrite asendamist puudutava korralduse järgi oleks välisministri asendaja haridus-ja teadusminister. Seega, kui Marina Kaljurand peaks võtma praeguses olukorras puhkuse või kui Rõivas läheks Kaljuranna avaldusega presidendi juurde, siis saaks Jürgen Ligist uue välisministri määramiseni välisministri kohuste täitja.