"Muudatusest võidavad nii haigekassa, töötukassa kui riigi rahandus tervikuna," lubas Ligi.

"Väikese riigina on mõistlik riigi erinevaid reserve hoida koos ning juhtida raha ühiselt. Selle tulemusel on võimalik tõsta riigi rahanduse kvaliteeti ning hajutada finantsriske," teatas Ligi.

"Liitmisega suureneb oluliselt kassade ja riigi likviidsus. Riigikassa paigutab nii riigi kui kassade vahendeid ja juhib ühtsena nende rahavoogu vastavalt valitsuse poolt kehtestatud konservatiivsetele likviidsus- ja investeerimispõhimõtetele," lausus Ligi.

Riigikassa kõrge likviidsuse tase tagab Ligi sõnul, et haige- ja töötukassa saavad vajadusel kiiresti ja suurtes summades oma vabu rahalisi vahendeid kasutada. Haige- ja töötukassa ei pea enam tegelema tugifunktsioonidega nagu finantsvarade haldamine.

"Riik teeb seda nende eest ja riik ka vastutab. Täpselt samamoodi kogub maksu- ja tolliamet haigekassa ja töötukassa jaoks tasuta kokku ravi- ja töötuskindlustusmaksed. Lisaks on riigi jaoks otstarbekam maksta intressi valitsussektori siseselt kui pankadele, andes haigekassa ja töötukassa hoiustele sama intressi, mida riik teenib kassareservilt, hoiab riik pankadelt makstavatelt intressidele nelja aastaga kokku 24 miljonit eurot ja sellest 10 ainuüksi 2015. aastal," rääkis Ligi.

"Riik väldib kassareservide ühendamisega pöördumist laenuturule, arvestades praeguseid ebakindlaid finantsturge on kõrgete laenuintressidega laenamine ebamõistlik ning riigile rahanduslikult kahjulik," hoiatas rahandusminister.

"Seadusemuudatuse alusel hoiavad haigekassa ja töötukassa jätkuvalt oma raha neile kuuluvatel pangakontodel, kuid need kontod liidetakse riigi pangakontode kontserni koosseisu. Konsolideerimise tulemusena jääb tagatuks haigekassa ja töötukassa kui avalik-õigusliku institutsiooni autonoomia, olgu see veel kord üle rõhutatud," kinnitas Ligi.

"Antud muudatuse tulemusena ei muudeta nende sotsiaalkindlustusfondide põhimõtteid, milleks need kassad on loodud ja millega on nad väga hästi hakkama saanud. Samas säilib riigil, vaatamata avalik-õigusliku isiku asutamisele, vastutus riigi kui terviku toimimise eest ja seetõttu me selle ettepaneku ka teeme," lõpetas Ligi.