"Prioroteetideks on meil jätkivalt haridus, sisejulgeolek ja kultuur - pluss kaitsekulutused - kus me kulutame eelarvest proportsionaalselt väga palju," rääkis rahandusminister Ligi.

"Kui rahulolematust kuulete, siis nimelt haridus, kultuur ja sisejulgeolek on kõige suuremad rahulolematuse allikad, peale meditsiini, kus me kulutame pigem mõõdukalt."

"Ühelt poolt me kulutame nendesse valdkondadesse palju, aga rahulolematus on ka endine, samad valdkonnad tõstetakse esile kui justkui alarahastatud," rääkis Ligi.

"Mis selle aasta eelarvest eraldi esile tõsta, on lastetoetused, palgakasv ja pensionikasv, mida korraga pole ammu tehtud pikka aega, meil on võimalik ka palgafondi lisada, ümmarguselt 5 protsenti. Alandame seejuures töötuskindlustuse makse ja lastetoetusi lisame kõvasti, just vajaduspõhiseid," loetles ta olulisemat.

Tuleva aasta valitsussektori eelarve on tasakaalu lähedal, täpne number selgub teisipäevaks. Numbrit, kui suure defitsiidiga tegu on, Ligi välja ei pakkunud, kuid kinnitas, et kinni peetakse püstitatud eesmärkidest.

„Struktuurselt, mida Euroopas rohkem tähtsustatakse, mis näitab peidetud seisu, oleme praktiliselt tasaakaalus. Nominaalselt, numbriliselt oleme väikeses defitsiidis, aga siiski defitsiidis, ja keskvalitsus sealhulgas. Kuid me peame kinni nendest eelarve eesmärkidest mis me strateegias püstitasime, nii nominaalselt kui struktuurselt."

Samas tuleb sellekohased arvutused rahandusministri sõnul veel üle kontrollida, et esitada nad mustvalgel.

Järgmise aasta riigieelarve prognoositavad kulud olid 6,58 miljardit eurot, tulud 6,33 miljardit eurot. Täna sõlmitud kokkulepete kohaselt on nii kulud kui tulud tegelikkuses suuremad: kulu kokku 7,6 ja tulu 7,3 miljardit eurot.

"Põhiline allikas on mittemaksulised tulud, vara müük ja CO2 kvoodimüügi ümberhindamine. Tegu on ühekordsete tuludega, mis eelarve tervist ei paranda, aga antud juhul on tegemist ka ühekordsete kuludega, top-up põllumajandustoetused on viimast aastat otse Eesti eelarvest, nendele katte leidmine tuli meile ootamatult, seega rahastamine ühekordsetest allkatest on igati vastuvõetav," nentis Ligi.