„Riigieelarve strateegias on võetud sihikule ülejäägiga eelarve lähiaastatel,“ rääkis Ligi täna valitsuse pressikonverentsil. Täpsemalt saab sellest tema sõnul rääkida, kui nädala jooksul on osa otsuseid langetatud.

Täna otsustas valitsus dividendide võtmise riigiettevõtetest. Ligi sõnul on dividendide summa tänavu 127,65 miljonit eurot, mis on väiksem kui 2009. või 2010. aasta dividendid.

Järgmisel aastal planeerib riik võtta dividende Eesti Energiast 65 miljonit eurot, Tallinna Sadamast 44 miljonit eurot, Eesti Lotost 5,5 ja Eesti Raudteest 4,8 miljonit eurot.

„Seal suurt raha kitsikust ei ole olnud,“ lausus rahandusminister ja lisas, et investeeringutega on käitutud seni suhteliselt tagasihoidlikult. Minister Ligi ütles, et dividendide võtmine vähendab seda kiusatust, et investeeritakse ebamõistlikult ja istutakse suure rahasumma otsas.

„On selge, et kui riik omab äriühingut, siis iga juhi, mitte ainult kohustus, vaid ka au, on teenida tulu,“ kõneles Ligi. „Normaalne majandustegevus eeldab kasumit.“ Dividendide võtmine riigiasutustest on Ligi sõnul loomulik. „Iga investeering peab olema majanduslikult läbi kaalutud ja tootma dividende.“

Riigiettevõtete majandustegevust hakkab auditeerima riigikontroll.