Põhja ringkonnaprokuratuuri vanemprokurör Kristel Siitam-Nyiri ütles ETV saatele „Pealtnägija“, et 2007. aasta kevadel käivitatud kriminaaluurimine selgitas välja ligi 400 inimest, kellele riik oli alusetult välja maksnud pensioni.

Kuigi igaüks sai kuus umbes tuhat krooni, keris see aastatega ja summad kasvasid suureks.

"Pettus sai alguse juba 1999. aastal ehk kaheksa aasta jooksul oli riik alusetult välja maksnud pensioni üle 40 miljoni krooni ulatuses," ütles Siitam-Nyiri.

Siitam-Nyiri sõnul seisnes pensionikelmus selles, et inimesed esitasid võltsitud dokumente oma tööstaaži kohta. "Nii esitasid erinevatel aegadel meremeestena ametis olnud inimesed pensioniametile dokumendid, milles nende tööstaaž oli oluliselt pikemaks võltsitud," ütles prokurör.

Kui pensioniamet võltsingu avastas, peatati neile inimestele väljamaksed. Väljapetetud pension tuleb inimestel tagastada. Üle 16 miljoni on riigile juba tagasi makstud, ülejäänud on ajatatud.

Kriminaalasi lahendati nii, et need, kelle tekitatud kahjusumma jäi alla 40 000 krooni, nende osas lõpetas prokuratuur kriminaalasja otstarbekuse kaalutusel. Selliseid juhuseid oli umbes 60 ja see tähendas, et inimene pääses kriminaalkaristusest, makstes teatud summa lisaks riigituludesse.

Ülejäänud saadeti kohtusse, kus tänavu oktoobri seisuga on jõutud langetada 80 süüdimõistvat otsust, millest vaid paar on vaidlustatud.