Nõuetele mittevastavatest veevärkidest 106 ei vastanud nõuetele indikaatornäitajate, 14 keemiliste ja üheksa ei keemiliste ega ka indikaatornäitajate osas.

Terviseamet märkis oma ülevaates, et mullu oli mittevastavaid veevärke 177.

31. märtsi seisuga oli meil 104 veevärki tarbijate arvuga alla 2000, mis ei vastanud nõuetele indikaatorite osas ja võisid veel eelmisel aastal müüa joogivett kvaliteedile mittevastava kuid tervisele ohutu müügiloa alusel, kuid käesolevast aastast terviseamet enam selliseid lubasid ei väljasta.

Mittevastavat ühisveevärgi vett sai kokku 94 427 tarbijat

Indikaatornäitajatele mittevastavat, kuid muudele näitajatele vastavat vett saavad 88 621 tarbijat, neist 78 981 tarbijat saavad vett Sillamäe ja Narva veevärgist, ülejäänud 104 indikaatornäitajatele mittevastavate veevärkide keskmine tarbijate arv on 93, kogu Eesti peale kokku on neil 9640 tarbijat.

Indikaatornäitajad mõjutavad vee organoleptilisi omadusi nagu lõhn, värvus, hägusus või maitse ning näitavad vee üldist reostust, kuid ei avalda otsest ohtu tervisele.

Joogivee mittevastavus indikaatornäitajate osas on enamasti seotud ülemäärase raua-, mangaani-, ammooniumi- ja kloriidisisaldusega, mis on loodusliku päritoluga.

Keemilistele näitajatele mittevastavat vett saavad 5806 tarbijat.

Kõige suuremaks probleemiks Eestis on fluoriidid

Märtsi lõpu seisuga oli meil 20 ühisveevärki kokku 2663 tarbijaga, kus joogivee fluoriididesisaldus ületas kehtestatud piirnormi.

Kolm veevärki on paarisaja tarbija jaoks suutnud fluoriidide probleemist sel aastal vabaneda.

129-st veevärgist 77 peaksid oma veekvaliteedi korda saama selle aasta jooksul. Neil joogivee käitlejatel on olemas meetmete plaan veekvaliteedi parandamiseks.

Narva saab hea joogivee järgmisel aastal

Narvakad peaksid hakkama saama kõikidele nõuetele vastavat joogivett 2015. aastast, mil on uue veepuhastusjaama valmimise tähtaeg.

Varem kvaliteetse joogiveega varustatud Sillamäel on ühes linnajaos avastatud viimasel ajal veekvaliteedi kõikumisi, põhjuste väljaselgitamisega tegeletakse.

Ettekirjutuse on terviseamet teinud 50-le probleemsele veekäitlejale.

Mittevastavatest veevärkidest kolme puhul oli tegemist toidutööstusettevõtetega, millel püsitarbijaid ei olnud.