Postimehe tellitud ja Turu-uuringute AS-i läbi viidud arvamusuuring selgitas Eesti elanike suhtumist prostitutsiooni keelustamisse ning selle järgi leiab 46 protsenti inimestest, et seksteenuse ostmine peaks olema karistatav.

40 protsendi küsitluses osalenute hinnangul ei peaks prostitutsioon olema keelatud, ülejäänutel puudus kindel seisukoht, kirjutas ajaleht.

Turu-uuringute ASi uuringujuht Liisa Talving pidas tulemust üllatavaks. “Nii tolerantne suhtumine ühiskonnas on veidi üllatuslik, arvestades, et meedias on esitatud pigem seksi ostmist hukka mõistvaid seisukohti,” ütles ta.

Samas on selleteemaline diskussioon kerkinud esile alles hiljuti ning kindlasti muudab Põhjamaade eeskuju Eesti ühiskonna suhtumist prostitutsiooni vähemsallivaks.

Seksteenuse ostu keelustamise poolt on enam naised, üle 60-aastased, madalama hariduse ja sissetulekuga isikud, maainimesed, Rahvaliidu ja Keskerakonna toetajad ning poliitikast vähem huvituvad inimesed.

Prostitutsiooni keelustamise vastu on pigem mehed, 20-49-aastased, keskmise haridustaseme ja kõrgema sissetulekuga inimesed, Lääne-Eesti elanikud, Res Publica toetajad ning poliitikahuvilised.

Seksteenuse ostmise keelustamise teemalise diskussiooni üks eestvedajatest, riigikogu Res Publica fraktsiooni liige Jaanus Rahumägi nimetas oma erakonna toetajate seisukohta märguandeks, et tal seisab ees mahukas selgitustöö erakonnakaaslaste seas.

“See tulemus näitab, et mul seisab ees suur töö erakonna noorliikmete informeerimisel prostitutsiooni mõjust ühiskonnale ja majandusele,” kostis Rahumägi. “Res Publica liikmed on enamasti noored ja seega ka liberaalsed. Aga olen kindel, et kui neile selgitada prostitutsiooni tegelikku mõju, muudavad nad oma seisukohti.”

Opositsioonilise Sotsiaaldemokraatliku Erakonna liige Katrin Saks ei näinud uuringu tulemustes erilisi üllatusi.

“Tundub, et keelustamise pooldajad usuvad lihtsatesse lahendustesse,” ütles ta. “Arvatakse, et keelame seksteenuse ostu ära ja probleem kaob — tegelikult ei ole see nii lihtne.”

Saks tunnistas, et ta ise on kõnealuses küsimuses kahevahel. “Ühest küljest peame endale aru andma, et kui naaberriikides on prostitutsioon keelustatud, ei saa meiegi teisiti käituda,” tõdes ta. “Teisalt ei saa ühe käeliigutusega aastatuhandeid kasutatud teenust ära kaotada.”

Küll ei kasutata Eestis praegu Saksa hinnangul ära kõiki võimalusi, mida seadused lubaks. Prostitutsiooni vahendamine on küll keelatud, aga ikka vahendatakse, bordellid on teada, aga tegutsevad ikka, nentis ta.