“Teen ministri kirjale tuginedes TALO-le ametliku ettepaneku, kuid minu tänane kohtumine TALO esindajatega näitab, et streigi ärajäämine on vähetõenäoline,” ütles Paavo esmaspäeval BNS-ile.

Ta lisas, et kohtus TALO esindajatega pärast seda, kui oli kätte saanud Pomerantsi kirja, milles minister palus riiklikku lepitajat pöörduda TALO juhatuse poole ettepanekuga hoiatusstreiki mitte korraldada, kuna valitsus on leidnud täiendavaid palgavahendeid tuleva aasta riigieelarve eelnõus seni plaanituga võrreldes.

Paavo sõnul polnud Pomerantsi kiri TALO esindajate jaoks piisavalt tõsine alus kavandatav streik ära jätta.

“Nad ütlesid, et streigist loobumist saab inimestele põhjendada vaid siis, kui on olemas must-valgel kokkulepe, kuid seda pole nende hinnangul paari päevaga võimalik saavutada,” ütles lepitaja.

Tema sõnul tõid ametiühingujuhid teise asjaoluna esile, et minister räägib küll palgatõusu protsentidest, kuid TALO on taotlenud kõrgharidusega töötajaile Eesti keskmise palgaga võrdset alampalka. “Nad viitasid ka sellele, et Pomerantsi kirja kohaselt lepivad koalitsioonierakonnad kulude täpse jaotuse kokku järgmisel nädalal,” lisas lepitaja.

Paavo nentis, et ühtlasi väljendasid TALO esindajad valmisolekut alustada läbirääkimisi pärast 4. detsembrile kavandatavat streiki.

Ka TALO juhatuse esimees Toivo Roosimaa ütles esmaspäeva hommikul BNS-ile, et 4. detsembriks kavandatud streik toimub.

“Meie seisukoht on, et töörahu tuleb siis, kui me kirjutame alla kokkuleppele,” kordas ta esmaspäeva pärastlõunal järjekordse streigikomitee koosoleku järel.

Haridus- ja teadusminister Toivo Maimets ütles esmaspäeva õhtul BNS-ile, et ei toeta streiki.

“12-protsendine palgatõus on nüüd olemas. See on see, mida me 2004. aasta eelarves suudame teha. Tegeleme aktiivselt ka sellega, et olemasoleva raha kasutamine oleks maksimaalselt efektiivne. Seetõttu ma arvan, et sellises situatsioonis võiks streigi ära jätta,” sõnas minister.